2010. február 12.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

II. János Pál pápát megörökítette egy német festő

II. János Pál pápa 2005-ben hunyt el. Már életében is nagy kultusz övezte, ami halála után tovább nőtt. Karol Wojtyla életéről készült film, rendeztek kiállításokat, és számos olyan könyvet adtak ki, melyek elmesélik a pápa életének, csodatételeinek, nagylelkűségének és segítségnyújtásainak történetét. A megemlékezésre alkalmas tárgyak sora tovább bővül egy német festő alkotásával.

Karol Jozef Wojtyla, az első lengyel pápa színésznek tanult, majd a háború idején papi tanulmányokba kezdett. 1978-ban mindenki nagy meglepetésére választották pápává, II. János Pál néven. A legtöbbet utazó pápaként számon tartott II. János Pál családról és szexualitásról vallott konzervatív nézetei mindenki számára ismertek voltak. 1981-ben túlélt egy ellene elkövetett merényletet, de az 1991-ben diagnosztizált Parkinson-kórt nem tudta legyőzni. Ragaszkodott az élethez, álláspontjához, az emberekhez és a hitéhez.

II. János Pál pápát életében és halála után is kultusz övezi. Az emberek minél többet szeretnének megtudni az elhunyt pápáról, és a jelek szerint ezt az igényt ki is elégítik a kiállítótermek, művészek, volt vatikáni emberek és filmesek. Az elhunyt pápa életét bemutató könyvek, kiállítások és fotósorozatok sora egy 40 méter hosszan elnyúló olajtablóval bővül.

Oh Karol címmel készült el az eddigi vélhetően legnagyobb festmény a néhai II. János Pál pápáról. "Csoportosítottam azokat a terheket, amelyeket hordoznia kellett. Olyan ember volt, mint bárki más, hivatása azonban emberfeletti." - nyilatkozta művének bemutatásakor Anetta Küchler-Mocny lengyel születésű művész, aki két éven át dolgozott a festményen.

A 26 vászonból álló tablót áprilisig Münsterben láthatja a közönség.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei