2010. február 16.Medgyesi Konstantin
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robert Capa fotóit szerdán csomagolják ki a Móra-múzeumban

Hétfőn megérkeztek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba Robert Capa magyar származású világhírű fotográfus alkotásai. A szigorú műtárgyvédelmi szabályok miatt két napig akklimatizálódnia kell a páratlan értékű fotóknak, ezért csak február 17-én, szerdán délután 3 órakor, a gyűjtemény kezelőinek a jelenlétében kezdődhet meg a művek kicsomagolása.

A pénteken nyíló kiállításon jelen lesz a legismertebb Capa-fotó, "A milicista halála" is. A kép a spanyol polgárháború szimbólumává, a háború ikonjává vált. Soha azelőtt egyetlen fotográfusnak sem sikerült ily módon elkapni a halál pillanatát.


A milicista halála. Spanyolország, Cerra Muriano falu közelében, 1936. szeptember 5. Fényképezte Robert Capa © International Center of Photography, New York. Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye


A 18 éves Robert Capa 1931-ben hagyta el Magyarországot, a Horthy-rendőrség elől menekült. Berlinbe, Bécsbe, majd Párizsba, végül New Yorkba is eljutott, itt érte a II. világháború. Egy párizsi lap megbízásából fényképezett a spanyol polgárháborúban. Szubjektív látásmóddal örökítette meg a háború borzalmait, az öldöklést, a halált.

Különös, bohém figura volt, akit személyisége még közelebb engedte témáihoz. Utazásai során többször visszatért Magyarországra, járt a Szovjetunióban, Törökországban, Norvégiában, s a fényképezésen kívül élvezetes beszámolókat írt útjairól. Fényképezett Izraelben, majd végül 1954-ben Vietnamban. Itt érte a halál. A sors fintora, hogy haditudósítóként vesztette életét: aknára lépett.

***


Robert Capa kiállítása 2010. február 19-én nyílik
Helyszín: Szeged, Móra Ferenc Múzeum
A kiállítást megnyitja: E. Csorba Csilla művészettörténész

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei