2010. június 4.Komor Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Depero, a futurista és a futurizmus hatása az avantgárd művészetben

Tavaly több nemzetközi kiállításon is megemlékeztek a futurizmus, a 20. század egyik legradikálisabb művészeti irányzatának százéves évfordulójára. A Marinetti által 1909-ben alapított, a gépkorszakot dicsőítő művészeti - és egyben filozófiai - irányzat második hullámának kiemelkedő művésze volt Fortunato Depero, akinek munkásságával most először ismerkedhet a budai várba látogató közönség.

A Magyar Nemzeti Galéria kontextusra törekedett: az olasz származású Fortunato műveinek kiállítása mellett nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy nemzetközi összefüggésbe hozza ezeket a képeket. Épp ezért a több mint száz Depero-mű mellett mintegy hatvan magyar alkotás is megtekinthető lesz A futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben címmel. Itt elsősorban azok a művészek kapnak helyet, akik az 1910-es évektől a futurizmus tanulságait és jellemzőit érvényesítették a művészetükben. Sok más művész mellett Bortnyik Sándor, Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Schadl János, valamint Kádár Béla és Scheiber Hugó művei lesznek láthatóak a tárlaton.

A kiállítás kurátorai: Gabriella Belli művészettörténész, a Museo di Arte Moderna e Contemporanea di Trento e Rovereto igazgatója és Gergely Mariann művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.

***


Depero, a futurista és a futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.
Időpont: 2010. június 4. (péntek) - augusztus 22. (vasárnap)
Web: www.mng.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei