2010. június 9.bb
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Robert Capa /h/arcai - Kiállítás a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum

Minden idők legnagyobb fotóművészének alkotásaiból nyílt kiállítás június 3-án a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében. A haditudósítóként ismert Robert Capa harctéren készült fotói mellett a tárlaton felbukkannak híres művészportrék is egy másik nézőpontból felvillantva a gazdag életművet.

"Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" - Robert Capa tizennyolc év alatt öt háborúban vett részt, de - noha vonzotta a veszély - gyűlölte a háborút, amely végül az életét követelte. Vakmerőségére jellemző, hogy a katonákkal együtt ő is rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot. Capa a második világháború alatt a Life magazin tudósítójaként bejárta az afrikai és az olaszországi hadszíntereket. A normandiai partraszállásról készült képei az egész világon ismertek, de nem csupán hadi cselekményekről készített képeket, hanem híres művészekről is. Barátai között tudhatta például Ernest Hemingwayt és Pablo Picassót is. A Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum Robert Capa /H/Arcok kiállítása a háborús témákon kívül ezekbe a barátságokba is bepillantást enged.


Robert Capa C International Center of Photography, New York. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.


A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából jöhetett létre, mely 2008-ban vásárolt meg 48 darab egykorú eredeti Robert Capa papír pozitív és 937 darab ún. Robert Capa Master Selection (mestersorozat) III. képet a New York-i International Center of Photography gyűjteményéből, ahol 1995-ben 937 darab negatívról három egyforma, kiváló minőségű, 40x50 cm nagyságú pozitívból álló, Robert Capa szárazbélyegzőjével ellátott sorozat készült. A három sorozatból egy maradt New Yorkban, a második Japánba, a harmadik pedig a szülőföldre került, s vált a magyar kultúrvagyon részévé.


Robert Capa C International Center of Photography, New York. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.


A Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba negyvenöt fotó érkezett, melyek között fellelhetjük a spanyolországi polgárháborúban készült "A milicista halála" című képet, valamint a normandiai partraszállás leghíresebb fotográfiáját is. A múzeum a rendkívül bőséges életművön túl az alkotó megidézésére is nagy hangsúlyt fektet: egy hagyományos fotóműhely kialakításával és a kiállításhoz kapcsolódó különleges múzeumpedagógiai foglalkozásokkal lepi meg látogatóit. A hagyomány ereje a digitális világban címet viselő foglalkozássorozat neves fotóriporterek közreműködésével kéthetente csütörtökönként 16 órától bepillantást enged a hagyományos filmelőhívás munkafolyamataiba.

Mindenesetre érdemes a pár felkapott fotón túl a gazdag gyűjteménnyel közelebbről megismerkedni, és megfelelő helyre elkönyvelni ezt a hihetetlenül színes, bohém és izgalmas személyiséget. A tárlat október 3-ig várja a látogatókat a múzeum Múzsák Termében.

***


Robert Capa: /H/arcok
Helyszín: Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Terme
Időpont: 2010. június 3 - október 3.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei