2011. április 26.Szandtner Veronika
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tóth Menyhért kiállítása a Pécsi Galériában

Május 15-ig tekinthető meg Pécsen, a Zsolnay Negyedben található Pécsi Galériában Tóth Menyhértnek, a huszadik századi magyar festészet egyik legellentmondásosabb művészének kiállítása. A Pécsi Galéria most a festő több ezer darabos életművéből mutat be egy gazadag válogatást.

Tóth Menyhért Vaszary János tanítványaként végezte el a képzőművészeti főiskolát a harmincas években. Művészete unikumnak számít a huszadik század különböző művészeti irányzatokkal telezsúfolt időszakában. Ugyanis Tóth úgy hozott létre az európai modernizmus élvonalához sorolható műalkotásokat, hogy eközben mindvégig a világtól elzártan alkotott.

Életének nagy részét szülőfalujában, a Kalocsa-közeli Miskén töltötte. Az eredetileg szobafestő-mázolónak tanult Tóth Menyhért csak a főiskola idejére költözött a fővárosba, majd visszamenekült szülőfalujába, ahol élete végéig megszállottan festett. Mivel nem mindig volt pénze alapanyagokra, gyakran színező növényekből kikevert festékkel dolgozott. Eközben szobafestésből és földművelésből próbált megélni.

A Pécsi Galéria most a festő több ezer darabos életművéből mutat be egy gazadag válogatást.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei