2012. január 24.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

John Lennon rajzaiból nyílik kiállítás a szegedi REÖK-ben

Hazánkban talán kevesen tudják, hogy a legendás John Lennon szenvedélye a zene mellett a képzőművészet volt. Grafikáit, rajzait és karikatúráit először láthatja a hazai közönség, január 28. és május 6. között, a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) rendezett tárlaton.

Mint Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, az ötletes, sziporkázó, humorral telített rajzokon érzékelhető, hogy Lennon rendelkezett mesterségbeli tudással. Alkotásai vonalkultúrája arról árulkodik, hogy sajátos költőiséggel állandóan kommentálta a mindennapi életet, és megörökítette második feleségéhez, Yoko Ono-hoz, és közös gyermekükhöz fűződő kapcsolatát is.

A műveket egy német magángyűjtő, bizonyos Michael-Andreas Wahle kollekciójából válogatták. Az összeállítást kiegészítik a tragikus sorsú művészhez kötődő relikviákkal is. Hogy pontosan mik ezek a tárgyak, az egyelőre titok, de annyi azért tudható, hogy nagy részüknek képzőművészeti vonatkozása van, némelyikük pedig Lennon zenéjére is reflektál.

"Ne nagyigényű, hatalmas méretű festményekre gondoljon senki, hanem karikatúrákra, rajzokra, krokikra és vázlatokra. Azért azt látni fogják, hogy Lennonnak milyen sajátságos álláspontja van a világról, s amit a zenéjében kifejez, az valamilyen szinten a rajzaiban is visszaköszön, még akkor is, ha nem olyan forradalmi rajzoló, mint amilyen zenész volt" - közölte a kurátor.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei