2012. február 9.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Garas Dezső emlékkiállítás a Nemzeti Színházban

A közelmúltban elhunyt, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Garas Dezső emlékezetes filmes alakításait bemutató kiállítás nyílt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadának előcsarnokában. A tárlat anyagát az Országos Széchényi Könyvtár diafilm- és fotótárából válogatták.

A szomorú apropóból összegyűjtött fényképeken többek között a Liliomfi (1954), a Két félidő a pokolban (1961), a Régi idők focija (1973), a Szabadíts meg a gonosztól (1978), a Ripacsok (1981), az Uramisten (1984), a Szamárköhögés (1986), A legényanya (1989) és A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire (1992) jeleneteiben látható Garas Dezső.

A kollekciót az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) diafilm- és fotótárának vezetője, B. Müller Magda fotóművész, és munkatársa, Csillag Katalin állította össze. Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Garas Dezső filmjeit felidéző válogatás még hosszú ideig látható lesz intézményében.

Az igazgató a február 7-én tartott tájékoztatón arról is beszélt, hogy az OSZK önálló fotótára 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a különböző gyűjteményekben található képek feldolgozását, megfelelő tárolását és szolgáltatását biztosítsa. A részleg jelenleg több mint 950 filmről tartalmaz kutatható anyagot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei