2013. augusztus 14.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rejtélyek, sorsok, múmiák - Kiállítás a szegedi Fekete házban

Szegedre érkezik a Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlat, amely a Fekete házban nyílik meg augusztus 15-én, csütörtökön 17 órakor. A kiállításon a váci Fehérek templomában talált szív nélküli apáca történetét is megismerhetik a látogatók.

Vácott 1994-ben találtak rá arra titkos kriptára, amely a helyi polgárok temetkezési helyéül szolgált 1674 és 1838 között. A speciális mikroklímának és a temetkezési módnak köszönhetően mumifikálódott testek közül több személy kilétét, halálának körülményeit is titok övezi. Az egyik legrejtélyesebb az az apáca, akinek testére a szív helyén nyolc centiméter átmérőjű lyukkal leltek. A szerv eltávolításának okáról számos feltételezés létezik.

Egyesek szerint a nővért meggyilkolták, de az is elképzelhető, hogy a tudomány érdekében történt meg a művelet. Komoly esély van arra is, hogy a tetszhaláltól való félelem motiválta a tettet, vagy hogy az úgynevezett jelképes hazatemetés miatt volt rá szükség. Utóbbi esetben a szívet valószínűleg külön, a halott szülővárosában földelhették el. Egy dologban biztosak a szakemberek: az apáca a legtöbb múmiához hasonlóan TBC áldozata lett.

A múmiák augusztus 15. és december 15. között a szegedi Fekete házban láthatóak, a Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlaton. A sejtelmes hangulat kedvéért a földszinti kiállítóterek ablakait befalazták. A titokzatos történetek megismerését különböző audiovizuális eszközök segítik.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Szabó Károly 2013-08-19 12:03:59
Zsír.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei