2008. május 13.Balázs Bence
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Frank Sinatra - Tíz éve hunyt el a Hang

Az énekes-színész egyik alfájának tekinthető Frank Sinatra pályafutása tele van örökslágerekkel és maradandó alakításokkal, mégis voltak olyan pillanatok a karrierjében, amikor nagyon mélyről kellett visszakapaszkodnia a siker hegyére. Mindig sikerült neki, így kerülhetett már életében a szórakoztatóipar legendás alakjai, halála után pedig örökké uralkodó istenei közé.

Francis Albert Sinatra 1915. december 12-én született a New Yersey állambeli Hoboken városkájában olasz származású szülők első és egyetlen gyermekeként. A harmincas évek elején kezdett énekelni publikum előtt, először csak a családjának, majd helyi bárok közönségének. Frank a szintén énekes-színész Bing Cosby hatására döntött úgy, hogy a zenélésből szeretne megélni, ez azonban családjának egyáltalán nem tetszett, így tizenhét évesen elköltözött otthonról.
Első sikere a Hobokeni Négyek tagjaként érte, fél évig turnézott az együttessel, de Sinatra nem jött ki jól a társáival, így végül különvált tőlük.
1939. március 18-án rögzítette első saját számát (Our Love), és ezután hírneve folyamatosan növekedni kezdett, egyre nagyobb sikereket érve el. Színészi karrierje 1940-ben a Las Vegas-i éjszakák című moziban kezdődött. 1943-ban szerződést kötött a Columbia Records-szal mint szólóénekes, ekkoriban már a második legsikeresebb előadóként emlegették Bing Crosby mögött, és ebben az időszakban kapta leghíresebb becenevét is: The Voice, azaz a Hang.
1944-ben egy hétéves kontraktust írt alá az akkor még az egyik legnagyobb filmstúdióval, az RKO-val (amely végül 1959-ben megszűnt), és főleg habkönnyű musicalekben kapott szerepeket, csak semmi komolyság, a producereknek nem volt érdeke, hogy Sinatra ne a jól működő imidzséhez hasonlító karaktereket alakítson a vásznon (a kor másik musical-istenével, az Ének az esőbent is jegyző Gene Kelly-vel három közös filmet is jegyeznek).
A negyvenes évek vége felé karrierje megdöccent, ebből a gödörből 1953-ban sikerült kimásznia: a Most és mindörökké című Pearl Harbourt megörökítő háborús drámában Oscar-t érő alakítást nyújtott, mellyel újradefiniálta a róla kialakított képet, és közben még a toplisták élére is visszakerült. Az ismert anekdota szerint Sinatra maffiakapcsolatai segítségével kapta meg Maggio szerepét Fred Zinnemann filmjében (lásd Keresztapa lófej-jelenete), de ezt a történetet azóta több forrás is megcáfolta.
Sinatra ugyanabban az évben lemezszerződést kötött a Capitol Records-szal. Itt készült lemezei egy sötétebb hangzásvilágot mutatnak a kezdeti - finoman fogalmazva is - szirupos szerelmes dalokhoz képest.
A hatvanas évek elején, 1961-ben mutatták be a mozikban A Dicső tizenegy című filmet (a George Clooney által vezetett Ocean’s Eleven ennek a remake-je), mely a filmvásznon először mutatta együtt a legendás rosszfiú-társaságot, a ’Rat Pack’-et (Sinatra mellett Dean Martin, Sammy Davis Jr, Peter Lawford és Joey Bishop voltak a konstans tagok). Ekkor rögzítette utolsó Capitolos dalait is.
1971-ben egy jótékonysági rendezvényen Sinatra bejelentette visszavonulását, melyet két év múlva meg is szakított egy speciális tévéadás és egy új album keretében. Folyamatosan turnézott a hetvenes években, 1980-ban megjelent Trilogy: Past Present Future című triplalemeze, mely hat Grammy-jelölést gyűjtött be (egyet nyert meg), és új lökést adott a már idősödő sztár pályafutásának.
1984-ben rögzítette utolsó szóló albumát, az L.A. is My Lady-t.
A kilencvenes években Sinatra több nagysikerű duót is elénekelt (talán a legismertebb a Bonóval közösen I’ve Got You Under My Skin). Ezek a számok végül egy albumra is felkerültek (Duets) milliós lemezeladási adatokat produkálva.
Frank Sinatra 1998. május 14-én este tíz óra ötven perckor szívroham következtében hunyt el nyolcvankét éves korában. Temetésére többek között olyan kollégái és barátai látogattak el, mint Kirk Douglas, Gregory Peck, Jack Nicholson, Liza Minelli és Tony Curtis. A legenda szerint Sinatrát kék öltönyben, kezében egy üveg Jack Daniels-szel és néhány tízcentessel temették el

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei