2008. május 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Sydney Pollack Oscar-díjas rendező

A "Távol Afrikától" és "A lovakat lelövik, ugye?" Oscar-díjas rendezőjét 2008. március 26-án, hétfőn, rákbetegség következtében érte a halál. Munkásságának 40 éve alatt a rendezés mellett színészként és producerként is részt vett a filmkészítésben. Tevékenységét a közönség és a kritikusok is elismerik.

Sydney Pollack 1934. július 1-én született Indiana-ban, orosz emigránsok gyermekeként. Bátyja Bernie Pollack, aki jelmeztervezőként tevékenykedett olyan filmekben, mint az "Esőember", a "Tango és Cash" vagy legújabban az "Indiana Jones és a kristálykoponya királysága".

Sydney először színészetet tanult, később nyergelt át a rendezésre, első sikere a gazdasági válság alatt játszódó "A lovakat lelövik, ugye?", melyért Golden Globe-ra és Oscar-ra is jelölték. Egymás után 3 filmben rendezte Robert Redford-ot, amelyből kettő, az "Ilyenek voltunk" és "A keselyű három napja" hatalmas tetszést aratott, ezután pedig Al Pacino-val dolgozott a "Bobby Deerfield" című drámában. Az 1982-es "Aranyoskám", amelyben a főszereplő női bőrbe bújva próbál a színészvilágban érvényesülni, inkább a szereplők, Dustin Hoffmann és Jessica Lange számára hozott sikert, és különböző kategóriákban (smink, hang, operatőr) neves díjakat zsebelt be, de Pollack alul maradt vele a rendezői Oscar-ért folyó versenyben. Ezt a díjat 3 évvel késősbb, a "Távol Afrikától" című mozi nyerte el, amely egy férje által elhagyott és megbetegített asszony (Meryl Streep), és egy kalandor (ismét Redford) szerelméről szól. Az akadémikusok mind rendezői, mind film, látványtervezés, zene és operatőri kategóriákban díjazták a filmet. Azóta készült rendezései közül kiemelendő még "A cég" Tom Cruise, a "Sabrina" Julia Ormond és Harrison Ford, illetve a "Tolmács" Nicole Kidman és Sean Penn főszereplésével.

Színészként ismertebb filmek közül elsőként Woody Allen "Férjek és feleségek" című mozijában szerepelt, de játszott még a kitűnő "Ütközéspont"-ban, és a nagy botrányt kavaró "Tágra zárt szemek"-ben is - általában mellékszerepekben tűnt fel.

A kora tavasszal elhunyt rendező-producerrel, Anthony Minghella-val alapította a Mirage Enterprises társaságot, melynek segítségével olyan filmek érhettek el hatalmas közönség-sikert, mint az "Azok a csodálatos Baker-fiúk", a "Tehetséges Mr. Ripley" és a "Michael Clayton".

Betegségét alig egy éve fedezték fel, az utóbbi időben már le kellett mondania munkájáról. 73 évet élt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei