2008. június 4.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Yves Saint-Laurent - Aki forradalmasította a XX. századi divatot

A XX. század egyik legzseniálisabb divattervezőjének tartják, egyéni, sokszor merész kreációival többször új irányt adott a divat világának. Tehetsége már fiatalon megmutatkozott, Christian Dior 21 évesen művészeti vezetőnek nevezte ki saját divatházában. 2002-es visszavonulása és hosszú betegsége után 72 éves korában hunyt el.

Yves Saint-Laurent, eredeti nevén Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, gyermekkorában egy diákelőadáson ismerte meg későbbi szenvedélyét, a tervezést. A divat szakmai része iránti érdeklődése menekülést jelentett diáktársai gúnyolódásai elől. Tizenhét évesen, 1953-ban költözött Párizsba, itt az haute-couture szakmai kamara divatiskolájában (Chambre Syndicale de la Haute Couture) tanult.

A fiatal tehetség divatrajzai a Vogue magazinban is megjelentek, melynek főszerkesztője bemutatta őt Christian Diornak. Akkoriban szükségessé vált egyfajta újítás, melyhez Yves éppen kapóra jött. Fiatalos képzeletének és lendületének köszönhetően sikerült megmentenie a céget, s 21 évesen már művészeti vezetőként dolgozott. Első Diornál készített kollekciója (Ligne Trapéze) világsiker lett, megszabadította a ruhákat a vattatömésektől és a merevítőktől, természetes vonalú ruhákat készített.

1960-ban katonai szolgálatra szólították szülőföldjére, Algériába. Ez azonban nem volt az ő világa, az ott szerzett élmények hatására idegösszeroppanással zárt intézetbe került. Megpróbálták kezelni elektrosokkal és drogokkal, melynek következményeként drogfüggő lett, és elveszítette az állását a Dior-házban.

1961-től a Bergé divatház alkalmazta, melynek tulajdonosa egyidejűleg Yves élettársa volt. Itt már saját neve alatt adott ki kollekciókat. Tervezései a hatvanas években gyakran botrányszámba mentek, így például elsőként készített átlátszó anyagokból modelleket (Nude-Look), és farmeranyagból is az elsők között tervezett. A hatvanas-hetvenes években az Yves Saint Laurent-divatház olyan trendeket követett, sőt nemritkán ezek úttörőjévé is vált, mint a Beatnik-Look, a tweedöltönyök, szűk nadrágok és szűk, combközépig érő csizmák, illetve 1966-ban a klasszikussá vált női nadrágkosztüm.

Ugyanebben az évben nyitotta első, saját márkanevű prêt-à-porter-üzletét Párizsban, és az YSL-logó megkezdte nemzetközi diadalútját. Legnagyobb szenzációja a szmoking, majd a ballonkabát nőiesítése volt, mellyel hozzájárult az "uniszex"-divat világméretű hódításához. Tőle indultak el az átlátszó női blúzok, amelyek a kor melltartó-ellenességével együtt szintén részeivé váltak a "szexuális forradalomnak". 1971-ben viszont némi botrányt okozott, miután saját meztelen fotójával hirdette férfiparfümjét.

Az illatiparban mégsem ez, hanem az 1977-ben megjelent Opium parfüm jelentette számára a legnagyobb sikert. Bátran nyúlt a legkülönbözőbb ihletekhez, a shakespeare-i korhoz, Van Gogh és Picasso művészetéhez, vagy az afrikai viseletekhez. Ugyanakkor alapelve volt, hogy a test vonala számít mindenek felett, éppen ezért nem szabad soha túldíszíteni egy ruhát, mert az árt az eleganciának.
A nőiességről pedig így vélekedett: "Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya, és oldalán egy szerető férfi".

A divatház hatvanas évek vége óta tartó pénzügyi önállósága 1993-ban ért véget, mikor a Sanofi gyógyszerkonszern közel 600 millió dollárért felvásárolta. 1999-ben a Gucci magát az YSL-márkanevet is megvásárolta, a prêt-à-porter-részleg vezetését pedig az amerikai tervező Tom Ford vette át, maga Saint-Laurent az haute couture-kollekciókat készítette tovább.

2002-ben Yves Saint-Laurent látványos külsőségek közepette visszavonult a közvetlen tervezéstől. A búcsúbemutatón a divatvilág prominensei és a francia kulturális élet kiválóságai búcsúztatták, míg kedvenc modelljei: Naomi Campbell, Jerry Hall és Laetitia Casta utoljára léptek fel ruháiban.

Sikerei ellenére nem mondhatjuk, hogy boldog ember volt. Gyakori depressziója, drogfüggősége nagyrészt fiatalkori traumáinak volt köszönhető, melyeket soha nem volt képes feldolgozni. Az egyetlen dolog ami foglalkoztatta, mégis munkája volt, abban nem ismert tréfát. Egykori élettársa Bergé, halálakor így nyilatkozott: " Yves sokat tett a nők fejlődéséért és pontosan tudta, hogy forradalmasította a 20. századi divatot. Chanel felszabadította őket, Saint Laurent erőt adott nekik."

2002-es visszavonulását követően (melyben agydaganata is szerepet játszott) tavaly megkapta a francia Becsületrend Főtisztje érdemrendet. Meggyőződése volt, hogy "divatok jönnek és mennek, de a stílus marad, a divat hasztalan, a stílus nem". 72-éves korában, Párizsban hunyt el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
t.gabi 2008-08-27 09:38:38
itt jártam, olvasgattam és tetszett amit láttam:)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei