2008. június 10.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Johnny Depp 45 éves - Boldog szülinapot!

45 évvel ezelőtt született Johnny Depp, aki a '80-as évektől napjainkig töretlen bájával uralja a női mozilátogatók szívét, tehetségét pedig a filmkritikusok is az egekig magasztalják, és nem kétséges, hogy a színészlegendák sorát fogja gazdagítani egy napon. Ebből az alkalomból tekintjük át a generációjában kiemelkedő színész karrierjét az Elm utcától a Fleet street-ig.

Johnny Depp (John Christopher Depp II) Kentucky-ban született 1963. június 9-én, egy mérnök és egy pincérnő gyermekeként. 12 éves korában gitárt kapott ajándékba, 4 évvel később pedig úgy döntött, rockzenészként szeretne megélni, és az iskolát otthagyva Los Angelesbe indult a "Kids" nevű banda tagjaként, hogy ott próbáljon szerencsét. Itt hamarosan házasságot kötött egy sminkesként dolgozó lánnyal, mivel pedig a zenészi sikerek várattak magukra, telefonmarketingesként kereste meg a mindennapi betevőt. Felesége kapcsán sikerült némi ismeretségre szert tennie, a színészi pályán történő próbálkozást például Nicolas Cage javasolta a számára.

Első filmszerepét a Rémálom az Elm utcában című moziban kapta, és 1986-ban A szakasz-ban is feltűnt egy mellékszerep erejéig. Az áttörést mégis a 21 Jump Street című szappanopera hozta meg a számára, amely Európában teljesen ismeretlen maradt, a főszereplő Johnny Deppből azonban tipikus amerikai tinibálványt faragtak a producerek, ezt pedig ő élete legkényelmetlenebb szerepének találta. Az 1990-es Cry baby szatirikus karakterével zseniálisan űzött gúnyt korábbi önmagából, és ezután életének ezt a szakaszát le is zárta. Szintén ebben az évben történt a nagy találkozás Tim Burton filmrendezővel, akivel az Ollókezű Edward-ot készítették el együtt, és lassan 20 éve tartó barátság vette kezdetét. A film hatalmas sikert aratott, és megnyitotta a lehetőségeket a színész előtt szerepei megválogatására.

Innentől kezdve a lehető legváltozatosabb karaktereket formálta meg briliánsan, csak sármja maradt változatlan. Emlékezetes alakítást nyújtott a Gilbert Grape kisvárosi tespedtségből elvágyódó fiatal főhőseként (mellette nem törpült el az akkor 19 éves Leonardo diCaprio játéka sem, aki értelmifogyatékos öccsét, Arnie-t alakította), majd a Benny és Joon című filmben Depp maga játszott mentális problémákkal küzdő fiatalt. Az 1993-as Arizonai álmodozók-ban Emir Kusturica-val dolgozott együtt, majd 1 évvel később Tim Burton kedvéért női ruhába bújva formálta meg a minden idők legtehetségtelenebb rendezőjének kikiáltott Ed Wood-ot, egy sajátos látványvilágú és eszement karakterekkel tűzdelt, remek filmben. A következő évben 3 filmmel is jelentkezett, ezek közül a Holtidő abszolút felejthető, a Halott ember azonban sokkal emlékezetesebb, különleges atmoszférájú mozi (egy váratlan kalandokba keveredő könyvelőt alakít a vadnyugaton), a Don Juan deMarco pedig csodálatos és egyben vicces film egy olyan fiatalemberről, aki nem képes/hajlandó a világot hétköznapi szemmel szemlélni, így élete, és főleg a nőkkel való kapcsolata egy mesés fantáziavilágban zajlik. Ennek a szerepnek a megformálásakor Johnny Marlon Brando-val játszhatott együtt, ami minden ’60-as évek óta született színész és színészpalánta leghőbb vágyálma. Hatalmas megtiszteltetés volt tehát, amikor Brando szerepet vállalt Depp saját rendezésében, a Halál ára című filmben is - ez egy olyan családapáról szól, aki gyerekei és felesége megélhetéséért saját életét adja el.

Következő filmjében az újabb generáció példaképével, Al Pacino-val szerepelt együtt, és nem kellett szerénykednie a csodálatos színész mellett, tökéletesen játszotta el a legális és illegális élete között vívódó beépített FBI ügynököt a Fedőneve: Donnie Brasco-ban. Ezután következett Hunter S. Thompson alias Raoul Duke megformálása a Félelem és reszketés Las Vegasban című moziban, amely napjainkra kultuszfilmmé vált (nem méltatlanul), és jutalomjátékot szolgáltatott a két elcsúnyított szívtipró Depp és a mellékszerepben zseniálisan játszó, pocakos Benicio del Toro számára.

Mindeközben magánéletét kamerák kereszttüzében élte, köszönhetően annak is, hogy barátnői hozzá hasonlóan híres személyisegek voltak, úgy mint Winona Ryder, Jennifer Grey (a Dirty Dancing Baby-je), és Kate Moss. Talán nem alaptalanul vált a színész meggyőződésévé, hogy ezeket a szerelmeket többek között a nyilvánosság tette tönkre, így következő komoly kapcsolatát a francia színész-énekesnő Vanessa Paradis-szal sokkal inkább óvja a médiától. Ennek érdekében nem Hollywood-ban, hanem Franciaországban élnek, és gyermekeiket is ebben a nyugodtabb környezetben kívánják felnevelni.

Az ezredforduló környékén Depp évi több filmmel is jelentkezett, de ezek közül mindig csak egy-egy volt igazán jó. 1999-ben az Álmosvölgy legendája (újra Burton-nel, mellette még A kilencedik kapu és Az asztronauta), majd 2000-ben (ugyanekkor készült A síró ember és a Csokoládé is) a Mielőtt leszáll az éj , amelynek felejthetetlen Bon Bon-ját és Victorját alakította 2 mellékszerepben - a film egy kubai költőről, Reinaldo Arenasról szól, az akkor még csak Európában elismert Javier Bardemmel a főszerepben. 2001-ben a Pokolból című moziban Hasfelmetsző Jack-et üldözte, és ebben az évben jelent meg a Betépve is, ami esetében a sztori nem felelt meg az elvárásoknak, így hiába játszott hitelesen Depp, a film nem lett siker.

A 2000-es évek elején Johnny Depp kijelentette, hogy a továbbiakban olyan filmekben kíván szerepelni, amelyek gyermekei tetszését is elnyerhetik, így született meg A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka, amely ugródeszkát jelentett a hírnév felé Keira Knightley-nak, és további ismertséget hozott Orlando Bloom-nak, hogy Geoffrey Rush mit is szeretett volna elérni szerepével, az a mai napig kérdés. Tény mindenesetre, hogy a filmet a Depp által megformált Jack Sparrow kapitány őrült és egyben (talán éppen ezért) nagyon vonzó karaktere viszi a hátán, és azóta 2 folytatást is megért. A fent kijelentett elvhez hűen készült az Én, Pán Péter és a Charlie és a csokigyár is (előbbi Kate Winslettel, egy aranyos történettel és gyönyörű látványvilággal, utóbbi egy újabb Tim Burton látomás).

Hogy Depp időközben azért nem vált hűtlenné korábbi önmagához, bizonyítja a Volt egyszer egy Mexikó, ahol korrupt CIA ügynököt alakít, a méltatlanul ismeretlen Rochester grófja - Pokoli kéj című kosztümös film, ahol az élvezeteket habzsolja, vagy a legutóbbi Sweeney Todd - A Fleet street démoni borbélya, amelyben Tim Burton-nel tesznek véres kirándulást a musical-horror eddig ismeretlen világába, ehhez pedig (a Halott mennyasszony és a Charlie és a csokigyár után újra) a rendező múzsája, Helena Bonham-Carter is csatlakozik.

Johnny Depp-nek semmi többet nem kell már tennie, hogy a filmtörténelem nagykönyvébe beírja nevét, nehéz és hálás szerepek és kasszasikerek is állnak mögötte, a nézők és kritikusok, a teljes filmipar elismeri eddigi változatos és igényes munkáját. Reméljük azonban, hogy nem pihen meg a következő 45 évben sem, és még sokáig élvezhetjük színes alakításait.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Béby dol 2008-07-28 14:47:47
Nagyon jó szinész szeretem öt!! Bóldogszölinapot
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei