2008. június 11.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gene Wilder 75 éves - És ez nem vaklárma!

Június 11-én születésnapot ünnepel a '70-es évek legendás színészpárosainak egyik tagja. Gene Wilder Richard Pryoral olyan magaslatokba röpítette a páros komédiázást, mint például a történelemmé vált Stan és Pan, vagy a keményöklű Bud Spencer és Terrence Hill.

Gene Wilder amerikai színész 1933-ban látta meg a napvilágot az USA-ban. Születési nevén Jerome Silberman, s ha névről nem is, arcról egészen biztosan ismerős mindenkinek. A 70-es években Richard Pryorral alkottak legendás komikus párost. Együttműködésüknek olyan rekeszizmot igénybevevő vígjátékokat köszönhetünk, mint a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989), vagy a Folt a zsákját (1991) című filmremekek.

Pályája egy off-broadway produkcióban indult, egy kis szereppel. Nem sikerült rosszul, olyannyira nem, hogy ezt követően főszerepek következtek, szépen sorjában. Legnagyobb első lépése a világot jelentő deszkák felé, a Száll a kakukk fészkére című darabban volt, amiben Kirk Douglas mellett állt színpadra. Nagy hatást gyakorolt rá munkatársa, Anne Bancroft is, aki Mel Brooks rendező akkori barátnője volt, s így rajta keresztül megismerkedett a komédiakirállyal. A kapcsolat jó irányt vett, hiszen neki köszönheti első filmszerepét a Bonnie és Clyde című krimiben, ahol egy, a bűnözőpáros által elfogott temetkezési vállalkozót alakított.

Mel Brooks-szal közös munkába kezdtek, és 1967-ben hatalmas sikert aratott első közös filmjük, a Producer. Wilder-t abban az évben Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában.

Több nagy alkotásban játszott, úgy mint a Woody Allennel készült Minden, amit tudni akartál a szexről című 1972-es film, vagy 71-ben a Charlie és a csokoládégyár első formája. Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következő Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooks-szal együtt írtak meg. A Sherlock Holmes öccsének kalandjait (1975) nemcsak rendezőként jegyezte, hanem a forgatókönyvet is ő írta, sőt a főszerepet is magára osztotta.

Mégis, legemlékezetesebb korszaka a fekete színésszel, Richard Pryorral a filmtörténet legendás párosaként jegyzendő. Olyanok voltak mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

Utolsó filmjei egyike volt az 1999-es Alice Csodaországban, ugyanis ebben az évben egy, a nyirokrendszert megtámadó betegséget diagnosztizáltak nála. Évekig tartó betegsége alatt többször kapott kemoterápiás kezelést, amitől állapota stabilizálódott. Immáron negyedik feleségével él visszavonultan cunnecticuti birtokán. Jelenleg visszaemlékezésein dolgozik, első kötete Csókolj meg, mint egy idegent címmel, 2005-ben jelent meg. Június 11-én ünnepli hetvenötödik születésnapját.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei