2008. június 13.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Edgar Allan Poe - A misztikum mesterének rejtélyes halála

1849. október 3-án egy eszméletlenül fekvő férfit találtak Baltimore egyik utcáján, majd kórházba szállítása után négy nappal, azaz október 7-én meghalt tisztázatlan körülmények között az amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja: Edgar Allan Poe.

Poe nemcsak az amerikai irodalom ősatyjának számít, hanem számos műfajnak ő tette le az alapköveit. A misztikus, bizarr, olykor sci-fibe hajló történetein túl irodalmi szintre emelte a rémtörténeteket, amelynek hatása a mai napig érezhető az amerikai írók munkásságán. A horror, mint elismert műfaj, majd Stephen King több mint száz évvel későbbi regényeiben teljesedik ki, és kap méltó helyet az irodalomban. Poe ezen kívül megteremtette a krimi műfaját is egyik legismertebb történetével, A Morgue utcai kettős gyilkossággal.

Az író életének központjában a kábítószer és az alkohol állt, továbbá szenvedélyesen szerette a nőket, és mint minden újító, útkereső művész, hányattatott sorsa meghatározó volt alkotásaira nézve. Novelláiban és verseiben egyaránt jelen vannak a sötét, depressziós látomások, és az emberi félelem, és a vele járó gonoszság határtalan lehetőségei. Olykor a morbiditás határán lebeg, de végig ijesztő, és magával ragadó stílusa nagyon is a valóság béklyójába zárja az embert, ettől válik hideggé, és félelmetessé Poe jó néhány írása.

A férfi, akit azon az októberen a földön fekve találtak, már az a Poe volt, akit alkoholizmusa kezdett teljesen felemészteni, és kórházba szállítását követően halálának bekövetkeztéig már nem tért magához. Csak néha, öntudatlan állapotban mondott egy-két szót, összefüggő mondatokat egyáltalán nem.

Az egyik teória szerint, az író olyan részeg volt, hogy elvesztette az egyensúlyát, és az eséstől, valamint a benne felgyülemlett alkoholtól önkívületi állapotba került. Igaz, ez ellentmond Poe orvosának kijelentésével, aki azt mondta, nem érezte rajta az alkohol szagát, és a testében sem találtak erre utaló jeleket.
Egy másik elmélet szerint az író halálát veszettség okozta, ami a környéken élő házi állatokból eredhetett, sokan ezt tarják a legvalószínűbbnek, de mások úgy vélik, hogy ritka agybetegsége is szerepet játszhatott hirtelen rosszullétében.

Egyes kutatók egészségtelen, önpusztító életmódjának kombinációival (alkohol, kábítószer, nemi betegségek) magyarázzák rejtélyes halálát. Tény, hogy Poe életmódja, és magas vérnyomása nem sokáig bírta szervezetének ezt a fajta leterheltségét, és a már említett veszettség csak olaj lehetett a tűzre.

Halálának körülményeit még rejtélyesebbé teszi, hogy Poe-t nem a saját ruhájában találták meg. Vannak olyan vélemények is, amik az író halálát kapcsolatba hozzák a másnap történt választásokkal, ahol csalás gyanúja merült fel, de ezek persze puszta feltétevések, valószínű, hogy inkább egészségügyi problémák húzódhatnak meg a háttérben.

Poe négy nap alatt értelmetlen szavakat mormogott, soha nem tért már magához, így nem tudta elmondani, hogyan került Baltimore egyik utcájának pocsolyájába, idegen ruhát viselve. Az amerikai irodalom legnagyobb hatású alakja halálában is tovább vitte írásainak olykor misztifikált, olykor a rejtélyt az ember belső félelmével feloldó stílusát.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
- 2014-06-30 23:34:16
Poe bizonyítottan sosem volt kábítószer függő, és a szerette a nőket sem helyes. Ennek a cikknek a fele téves...
nem
regisztrált
LauFanny. 2009-08-07 10:43:55
Bámulatos halál. Már bocsánat. Személy szerint rajongok Poe munkásságáért, a róla szóló irodalomért egyaránt. (Ha valósághű) Többi lelkes olvasójának csak ajánlani tudom a 'Poe árnya' c. kötetet a zseniális író életéről. ( L )
nem
regisztrált
Juhász Zsolt 2009-07-21 17:54:33
A kedvenc irodalmi szerzőm , szeretem a műveit.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei