2008. június 25.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

II. Erzsébet lovaggá ütötte Salman Rushdie-t

II. Erzsébet angol királynő szerdán lovaggá ütötte Salman Rushdie brit írót, akit 1989-ben Khomeini ajatollah, iráni vezető fatvával (halálos kiközösítéssel) sújtott. Az irodalmi munkásságáért jutalmazott szerző a mai napig nem kívánatos személy Iránban, így érthető, hogy az ott élők felháborodtak a hír hallatán.

A 61 éves Rushdie lovaggá ütését még 2007 júniusában jelentették be, a kitüntetést az irodalomnak tett szolgálatai elismerésével indokolták. A bejelentést a muzulmán országokban - elsősorban Iránban és Pakisztánban - már akkor nagy felháborodással fogadták.

Az indiai származású író évekig száműzetésben élt. A Sátáni versek című, először 1988-ban kiadott könyv miatt adta ki az író "halálos ítéletét" kimondó fatváját az iráni iszlám forradalmat irányító ajatollah. Számos muzulmán úgy érzi, hogy e könyv sérti vallását, gyalázza Mohamed prófétát, és gúnyt űz az iszlám szent könyvéből, a Koránból. Rushdie még ma sem kívánatos személy ezen a vidéken, ezért hát a felháborodás.

A szerző legutóbbi regénye, a Salimár bohóc, mely 2005-ben jelent meg Angliában, hazánkban pedig tavaly év végén került a boltokba.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei