2008. július 1.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Don S. Davis amerikai filmszínész

Vasárnap, hatvanhatodik életévében érte a halál Don S. Davis amerikai színészt. Nevét és arcát főként nagysikerű sorozatokból ismerhetik a nézők, mint például a Twin Peaks, X-akták, Csillagkapu. A forgatásokat betegen is vállalta, csak 2008 első félévében nyolc különböző produkcióban alakított.

Don Sinclair Davis 1942. augusztus 4-én látta meg a napvilágot a Missouri (USA) állambéli Aurorában. Szolgált a hadseregben, a ’70-es években Koreában állomásozott. Katonai és művészeti képesítése mellett asztalosi papírral is rendelkezett.
Viszonylag későn, negyven évesen került kamerák elé, először egy sorozat epizódszerepében, majd az 1985-ben John Cusack főszereplésével készült "Natty Gann utazása" című Oscar-díjra jelölt kalandfilmben bukkant fel, utóbbiban abszolút beugróként, mindössze egy vasutast alakítva. Ettől kezdve azonban nem volt megállás, egyre több alkalommal vált láthatóvá, főként olyan filmekben és sorozatokban, ahol katonás kiállása miatt kapta meg a szerepet. Két epizódban volt a "MacGyver"-ben színészként, viszont többen is részt vállalt, Dana Elcar dublőreként.

Első komolyabb sorozatkiugrása a "Twin Peaks", amelyben a lázadó Bobby apját, Garland Briggs ezredest alakította. Szintén katonás édesapaként az "X-akták"-ban is részt vállalt, ott Scully ügynök volt a "gyermek". A kilencvenes évek közepén rengeteget forgatott, ’95-ben 12 film és sorozat stáblistájára írták ki nevét.
1997-ben kezdték készíteni a "Csillagkapu" mozifilm sorozatváltozatát, amely "Star Trek" mellett a világ egyik legnépszerűbb sci-fi sorozata lett. Összesen 160 epizódban szerepelt George Hammond tábornokként (későbbi részekben feljebb lépett a ranglétrán).
Leginkább kemény, ugyanakkor humánus és bölcs karaktereket alakított, talán olyanokat, amilyen ő maga is volt. 2008. június 29-én szívroham áldozata lett.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei