2008. július 30.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jean Reno hatvan éves - Leon, a profi nagypapakorba lépett

Erősen szuggesztív tekintet, kemény ököl, valamint rámenősség az általa alakított karakterek általános jellemvonása. Jean Reno spanyol származású, igaz, ezt kevés mozirajongó tudja róla, hiszen neve összeforrt a francia filmgyártással az elmúlt időszakban. Ma ünnepli hatvanadik születésnapját.

Juan Moreno y Herrera Jiménez Casablancában (Marokkó) született 1948. július 30-án spanyol szülők gyermekeként. Később áttelepült a család Franciaországba, ott az állampolgárságot is felvették. Három nyelven beszél folyékonyan, spanyolul, franciául és angolul.
Első szerepét az 1979-es La Hypothèse du tableau volé (Az ellopott festmény elmélete) című misztikus drámában kapta, és ez a vonulat végig is követte pályafutását, több, a világtól elrugaszkodott filmben kapott azóta is lehetőséget.

Luc Besson rendezővel lassan három évtizedes barátságra tekintenek vissza, közös filmjeik szinte mindegyike nemzetközi sikernek örvend. Ezek közül kiemelhető a "Leon, a profi" (Léon) és a "Nagy kékség" (Le Grand bleu), amely két film összesen öt szakmai elismerést zsebelt be, és mindkettejük számára meghozta a népszerűséget.

Eddig háromszor házasodott, első és második frigyéből két-két gyermeke született. Harmadik feleségével, a közel 24 évvel fiatalabb Zofia Boruckával két évvel ezelőtt, nyáron keltek egybe. A ceremónián tiszteletét tette Jean Reno barátja, Johnny Hallyday és a magyar származású francia politikus, Nicolas Sarkozy is.

Reno alakításai nem sokrétűek, színészi játékára nem lehet ráfogni, hogy ezerarcú karakter. Ennek ellenére az egyik legismertebb és szakmailag legkelendőbb francia sztár. Noha voltak balul sikerült választásai - mint a 2002-es Rollerball Dobó Katával -, többnyire figyelemfelkeltő, értékes forgatókönyveket választ. Kiemelt mozifilmekben szerepelt a tengerentúlon is, a "Mission: Impossible", "Godzilla", "Da Vinci-kód" szuperprodukciókban, vagy éppen Steve Martin oldalán a "Rózsaszín párduc" (The Pink Panther) című vígjátékban, amelynek folytatását jelenleg forgatják.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei