2008. augusztus 1.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Eva Braun - Hitler álmainak asszonya

Hétköznapi lány egy hétköznapi családból. Mondhatnánk azt is, hogy a sors kegyeltje, mert jókor volt jó helyen, de az élet mégis egyfajta furcsa játékot játszott vele. Eva, ahelyett, hogy elmenekült volna, inkább játszótársa lett saját életének. Közel ült a tűzhöz, talán a legközelebb bárkinél, de kedélyességét (ami talán csak felületi kedély volt), szinte a végsőkig meg tudta őrizni. A "ha nem tudom, nem fáj" elvet követve sosem kérdezett, gondolatait a divattal és a szórakozással próbálta elterelni a politikáról, a háborúról.

Eva Braun 1912. február 6-án született Münchenben, Friedrich Fritz Braun és Franziska Kranburger középső lányaként. Az elemi iskola elvégzése után rövid ideig egy zárda üzleti iskolájában tanult. 17 évesen a Nemzetiszocialista párt fényképészének, Heinrich Hoffmannak a segédje és modellje lett. Ez az állás és a találkozás egy rejtélyes, "vicces bajuszt viselő" (ahogy Eva később jellemezte az első találkozást) férfivel határozták meg későbbi életét.

1929-ben járunk. Egy év múlva Németországot is eléri a nagy gazdasági világválság. Adolf Hitler már 6 esztendeje a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezére. 6 év alatt teljes mértékben átszervezte a pártot, kitervelt egy puccsot, amelyért 5 év börtönre ítélték, ebből összesen egy évet töltött le. Ekkortájt neve már ismert volt, beszéltek róla, nem csak politikai berkekben. A 17 éves fényképész-segéd lány azonban nem ismerte fel az üzletbe betérő idegent. A későbbi Führer szemet vetett a fiatal Evára, teljesen megbabonázta a lány tekintete. És a lavina elindult...lassan, de visszafordíthatatlanul gördült lefelé.

Eva készséggel elfogadta a férfi állásajánlatát és, ekkor már tudva, hogy kinél vállal munkát, Hitler titkárnője lett. Persze ez a hivatalos beosztása volt, Hitler gondosan ügyelt arra, hogy nőügyei ne tudódjanak ki, népe előtt olyan férfinek akart tűnni, aki csak és kizárólag nemzetének él.
Míg Hitler politikai karrierjét egyengette, Eva müncheni lakásában maradt, szinte elemésztette a vágy és a magány, többre, másra vágyott. Bánatában 1932 és 1935 között kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. Ezekkel a kísérletekkel elérte célját, Hitler gondoskodó szárnyai alá vette, a Berghof, az ekkor már kancellári posztot betöltő Hitler hegyvidéki lakhelye lett eztán a lány állandó otthona. Eva jól tudta, hogy hol a helye, tudta, hogy nem szabad kérdeznie, és tudta, hogy a nagynevű urak előtt ő csak egy titkárnő, semmi több.

Hitler távollétében a lány szórakozással ütötte el az időt. Szeretett tornázni, és kedvenc időtöltései közé tartozott a meztelen napfürdőzés is. Mindig odafigyelt megjelenésére, követte a divatot, naponta többször átöltözött, egy ruhát csak egyszer volt hajlandó viselni. Ha társaságra vágyott, meghívta a Berghofba húgát vagy unokatestvéreit, akikkel gyorsabban repült az idő, így könnyebben átvészelte az imádott Hitlere nélküli időszakot.

Bár nem nagyon volt tisztában a háború állásával, Eva érezte, hogy nem állnak jól a dolgok. Éppen ezért 1945-ben Berlinbe utazott szerelme után a bunkerbe. Érezve a vég közelségét, április 29-én Hitler és Eva házasságot kötettek, majd egy nappal később együtt vetettek véget életüknek. Hitler a golyót, Eva a ciánkapszulát választotta. Elkerülve holttestük meggyalázását, Hitler emberei a bunker előtt elégették a két holttestet.

Hogy a Führer miért vette el végül Evat, arra válaszoljon Eva unokahúgának egyik feljegyzése: "Ő volt Hitler álmainak asszonya. Csinos, fiatal, tetszeni vágyó, és teljesen vak a hatalmi politikához. [...] Ő megtartotta durcás pajkosságát, ahogy Hitlerre nézett, fejét oldalt billentve és azt mondta neki: ’Úgy nézel ki ezzel a sapkával, mint egy sofőr.’ Ezt mindenki hallatára mondta, és így tudatossá vált bennük, hogy milyen intim a viszonyuk."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei