2008. augusztus 11.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Isaac Hayes legendás amerikai soul énekes

Isaac Hayes a legsikeresebb soul énekes-dalszerző volt, neve fémjelezte többek között a Shaft című mozifilm betétdalát, valamint számos toplistás számot. Az otthonában lévő futógépe mellett talált rá felesége múlt éjszaka. Jövő héten ünnepelte volna 66. születésnapját.

A halál beálltát körülbelül egy órával az értesítést követően mondták ki a memphisi baptista kórházban. Steve Shular szóvivő az újságíróknak elárulta, azt követően tárcsázták a 911-es segélyhívó telefonszámot, hogy Hayes felesége, fia és feleségének unokatestvére visszaértek a bevásárlásból. Még be volt kapcsolva a futópad, az énekes azonban mozdulatlan testtel feküdt mellette, a földön. Nem volt teljesen váratlan a zenész tragédiája, mostanában szívpanaszokkal küszködött.


Isaac Lee Hayes, Jr. 1942. augusztus 20-án született az Egyesült Államokban. Tehetségét funk-, és soul-zenészként, zenei producerként, illetve színészként kamatoztatta. A ’60-as évek végén vált ismertté, mikor piacra dobták első albumát, a "Hot Buttered Soul"-t. Ez a sikeres megjelenés az akkori kiadójánál (Stax Records) az előtérbe helyezte, onnantól kezdve ő volt az elsőszámú előadójuk. Leghíresebb száma az 1971-es fekete krimiben, a Shaft-ben hallható.
Humanitárius tevékenységéért Ghána királya személyesen tüntette ki 1992-ben. Közel tíz éven keresztül - 2006-ig - adta a népszerű South Park rajzfilmsorozat Séf bácsijának hangját, de feltűnt néhány Csillagkapu (SG1) epizódban is.
Négy feleségétől összesen tizenkét gyermeke született.

Isaac Hayes nagyobb díjai:

1972 - Oscar-díj a Shaft betétdaláért
1972 - Golden Globe (Aranyglóbusz) a Shaft betétdaláért
1972 - Grammy-díj a Shaft betétdalának lassított felvételéért (Motion picture)
1973 - Grammy-díj a legjobb instrumentális zeneszerzőnek

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei