2008. szeptember 1.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Charlotte Corday - 240 éves lenne Marat gyilkosa

Charlotte Corday, Marat gyilkosa - így emlékszünk rá a történelemórákról. A gyilkosság és Corday megítélése koronként változott: emlegették már hidegvérű gyilkosként, és tisztelték népét féltő hősnőként is. De ki volt valójában ez a fiatal hölgy és mi ösztönözte a történelem egyik legkegyetlenebb és egyben legheroikusabb tettére?

Marie Anne Charlotte Corday D’Armont 1768. július 27-én született az észak-franciaországi Normandia Saint-Saturnin nevű falucskájában egy nemesi, de szegény család leszármazottjaként. Felmenői között megtalálható a francia klasszicista dráma egyik nagy alakja, Corneille is. Édesanyja és nővére korai halála után a fiatal Charlotte és kishúga a caeni Szentháromság római katolikus zárdába került. Az ifjú Corday itt ismerkedett meg a felvilágosodás nagy íróival, Rousseau-val és Voltaire-rel. Kedvenc olvasmányai közé tartozott Plutarkhosz, görög filozófus Párhuzamos életrajzok című műve. 23 éves korában a lányt egyik unokatestvére, Madame Le Coustellier de Bretteville-Gouville vette szárnyai alá, akivel Charlotte hamar szoros barátságot kötött és kuzina vagyonának egyetlen örökösévé vált.

A forradalom kitörésekor érdeklődéssel figyelte a történéseket, tanulmányozni kezdte az aktuálpolitikát. Monarchia-párti volt, de közel álltak hozzá a felvilágosodás eszméi is. XVI. Lajos kivégzését követően megkezdődött a Közjóléti Bizottság rémuralma, amely egyben a jakobinusok győzelmét is jelentette a girondisták felett. A megbukott párt tagjai közül sokan Normandiába menekültek és szervezkedni kezdtek. Corday részt vett a gyűléseiken, figyelemmel kísérte beszédeiket. Úgy vélte, a girondisták szervezkedése nem elég erős ahhoz, hogy megdöntse a jakobinus terrort.

Jean Paul Marat szintén a radikális jakobinusok képviselője volt, és a girondisták megsemmisítése mellett foglalt állást. Corday hallott Marat zsarnoki jelleméről és a "szeptemberi mészárlás" után, ami a királypártiak kivégzését jelentette, a lány elindult Párizsba. Megérkeztekor levelet írt Marat-nak, amelyben arról biztosította későbbi áldozatát, hogy örömmel beszámol mindarról, ami Normandiában zajlik. A lány szívhez szóló levele azonban nem volt elegendő, nem kapott engedélyt a találkozásra. Corday azonban nem adta fel, újabb levelet írt, amelyben titkok elárulásával próbálta felkelteni Marat kíváncsiságát, de ismét sikertelen volt a próbálkozása. Végül harmadik alkalommal, értékelve a lány kitartását, Marat belegyezett a találkozásba. 1973. július 13-án Charlotte Corday meglátogatta Marat-t. A férfi, aki komoly bőrproblémákkal küzdött, épp törölközőbe csavarva feküdt kádjában, amikor a lány belépett a szobába. Corday elmesélte, mi folyik Caenban és felsorolt néhány girondista nevet. Miközben Marat a neveket jegyzetelte, Corday elővett egy konyhakést és a férfi mellkasába szúrta. "Segíts, kedves barátom!" - kiáltotta Marat és nyomban utána meghalt. Két nő azonnal berontott a szobába és elfogták Charlotte-ot.

A bíróságon Corday bevallotta, hogy egyedül követte el a gyilkosságot és a halálos ítélet kihirdetése után Robespierre-t idézte, aki XVI. Lajos kivégzésekor ugyanezeket a szavakat mondta: "Megöltem egy embert, hogy százezreket mentsek meg." Három nap múlva kísérték a nyaktilóhoz. Az utolsó pillanatig megőrizte nyugalmát és amikor meglátta a guillotine-t segítség nélkül feküdt a penge alá. A bárd zuhant, Charlotte fejét pedig elrettentésül hajánál fogva a közönség felé mutatták. Holttestét egy árokba vetették XVI. Lajos mellé. Egyes legendák szerint fejét megőrizték és a koponya a Bonaparte család tulajdona lett.

Corday terve nem valósult meg, Marat-ból mártír lett, a lányt pedig hidegvérű gyilkosként emlegették, tovább folytatódott a jakobinusok diktatúrája, amely 1794-ben, Robespierre lefejezésével ért véget. A XIX. századtól azonban Charlotte Corday a hazájáért életét adó nőként van jelen a köztudatban és a mai napig a történelem legnagyobb asszonyai között tartják számon.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-17

Írt kommentek:

20 db

Francis W. Scott 2008-09-01 23:28:41
Gratulálok, fantasztikusan jó írás, melynek minden sora alapos kutatómunkáról tanúskodik! Valahol gazdagabb lettem, miután elolvastam...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei