2008. szeptember 3.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Don LaFontaine, a mozielőzetesek hollywoodi hangja

68 éves korában, hétfőn hunyt el Don LaFontaine, az elsőszámú "trailerman". Az általa beharangozott filmbemutatók száma meghaladja az ötezret, televíziós reklámjai pedig ennek sokszorosát. Első trailere egy nem túl sikeres, 1964-ben bemutatott western, a "Gunfighters of Casa Grande" volt.

Milliók és milliók hallgatják végig a kedvcsináló előzeteseket, amelyek azon túl, hogy röviden bemutatják egy-egy mozifilm tartalmát, vágásaikkal, zenei aláfestésükkel és a szövegfelolvasó kellemes orgánumával igyekeznek maximális szintre emelni a potenciális mozinézők kíváncsiságát.
Ebben a folyamatban vett részt az 1940-ben született Don LaFontaine, a nem szinkronizált filmbemutatókat - amerikai filmek esetén - többnyire az ő szövegével hallhattuk. Mély, erőteljes hangja miatt ráragadt a Thunder Throat - vagyis Mennydörgő Torok - becenév. Ő reklámozta a "Simpson család - A film" című animációs játékfilmet 2007-ben, amelybe a szerkesztők egy kissé szokatlan humort építettek be. Amikor a bemutató közepén járt, a mutatott figurák is vele mondták a trailer szövegét. Akkor LaFontaine odaszólt nekik, hogy "Hé, hiszen ti mindent megismételtek, amit mondok" és a főszereplő Homér válaszolt a filmből: "Tudom. Ez fura...".

A felolvasó színészt augusztus 22-én szállították kórházba Los Angelesben, miután tüdejében vérrög keletkezett. Egy héttel később vált válságossá állapota és szeptember 1-én a szövődmények következtében elhunyt. Családján kívül - felesége, Nita Whitaker és három lánya, Christine, Skye, valamint Elyse - az egész filmipar gyászolja.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei