2008. szeptember 9.Kígyós Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Anthony Burgess élete és munkássága

Anthony Burgess modern angol író, rengeteg kiadott novellával, regénnyel, verssel és fordítással. Hat-hét nyelven beszélt folyékonyan, zeneműveket komponált és forgatókönyvíróként is tevékenykedett. Hazánkban újabb magyar nyelvű regényei jelentek meg nemrégiben, ez az összeállítás pedig abban szeretne segítséget nyújtani, hogy jobban megértsük köteteit, munkásságát.

Anthony Burgess egy katolikus család gyermekeként látta meg a napvilágot 1917. február 25-én az angliai Manchesterben. Korán, egy éves korában elvesztette édesanyját, aki táncosnőként dolgozott különböző éjszakai szórakozóhelyeken. Édesapja igen sok szakmába belekóstolt, rengeteg helyen dolgozott hosszabb-rövidebb ideig. Apjával való kapcsolatát később az író egyetlen szóval jellemzi: "közömbös". Igazi nevelést először nagynénjétől, majd mostohaanyjától kapott, mely a későbbiekben sok regényben visszaköszön. Magányos kisfiú volt, de vonzotta a zongora, a hegedű és a kottaolvasás világa. Otthonuk nem mondható meleg családi fészeknek: egy éjszakai bár és egy trafik fölé épített ócska bútorzatú lakásban éltek.

Általános, majd középiskolai tanulmányait is vallásos iskolában végezte, ami ugyan hatással volt rá, gimnazista évei alatt mégis elfordul a katolikus hittől, bár végleg soha nem szakít a hívő élettel. 1937-1940-ig a Manchester-i Egyetem tanulója, diplomáját angol nyelv és irodalomból szerezte. Az iskola után élénk érdeklődést mutat a zene művészete iránt, a családnak azonban nem volt elég pénze, így autodidakta módon tanult meg hangszereken játszani. 1938-ban édesapját, majd 1940-ben mostohaanyját is elveszíti.
Az 1940-es év több változást is tartogatott számára, ugyanis a háború miatt őt is behívják. Szolgálatát egy Morpeth-i kórházban tölti, később pedig átküldik egy másikba, ahol beszédterápiával foglalkozik. 1942-ben feleségül veszi Llewella Jones-t (ő maga csak Lynne-nek nevezi), akivel igen viharos házasságot élnek meg. Egy barát elmondása szerint Burgess a legelviselhetetlenebb nőnek tartotta, akivel valaha találkozott, ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nő és családja pénze biztosította Burgess írói szabadságát. Gyermekük soha nem született.
Nem sokkal később Gibraltárba kell utaznia, ahol kihallgatásokhoz kérik segítségét, hiszen már ekkor folyékonyan beszél németül, franciául, oroszul, spanyolul. Míg Anthony szolgálatban van, három amerikai katona megerőszakolja feleségét, ami mély nyomot hagy az íróban is. Később a történetet beleszövi Gépnarancs című regényébe.

1946-1950-ig tanárként dolgozik egy angliai kisvárosban; beszéd és drámaórákat oktat. Ezeket az éveket tekinti élete legszebb időszakának.
1954-ben aztán tanári állást kap Malajziában, ahol igen befolyásos személyek gyermekeit oktatja. Nagy hatással van rá a maláj kultúra, a nyelvet is kitűnően beszéli. Ekkoriban kezd el hobbiszinten írással foglalkozni.
1958-1959-ig Borneóban oktat, ami egészen 1984-ig angol gyarmat volt. Itt kapnak szárnyra a hírek, miszerint Burgess-nél gyógyíthatatlan agytumort állapítottak meg az orvosok, s már csak pár hónapja van hátra. Nem sokkal később kiderül, hogy a hír nem igaz, még csak nem is diagnosztizáltak nála daganatot. Később életrajzírói azt állítják, Burgess kóros hazudozó volt, ezért történhetett meg, hogy ez a pletyka elterjedt. Részben egészségügyi, részben politikai okoknál fogva végül el kellett hagynia Borneót.
Hazatértekor szinte azonnal befeküdt egy londoni kórház elmeosztályára, ahol kivizsgálták és egészségesnek találták. Ekkor - főként feleségének hagyatéka következtében - már megtehették, hogy Burgess főállásban írjon, s a család letelepedett London egyik külvárosi részén. Lakhelyüktől nem volt messze a BBC egyik épülete, ahol sokat vendégeskedett az író. Ekkoriban ismeri meg William Burroughs-t, akivel kitűnő ivótársakká és barátokká lettek.Liliana és Anthony Burgess esküvőjük napján


1968-ban Lynne májzsugorodásban meghal, a férfi azonban nem tétlenkedik, szinte egyből újraházasodik és elveszi az olasz fordítót, Liliana Macellari-t (ő maga csak Liana-nak nevezi), akivel állítólag már Lynne halála előtt is viszonya volt.
Ezután a művész önkéntes menekült lesz, 1968-1970-ig Máltán él, később pedig Rómában, de van villája Provance-ban és egy apartmanja Londonban. 1970-76-ig az Egyesült Államokban él és tanít, rengeteg egyetemen tart előadásokat, főként kreatív írást oktat. 1976-ban aztán elutazik Monakóba, ahol több évre letelepszik.
A halál mégis London külvárosában érte, 1993. november 22-én tüdőrákban hunyt el. Sokak meglepetésére az írót nem szülővárosában, Manchesterben temették el, hanem Monte Carlóban.


Néhány érdekesség Burgess-ről:

- Anthony Burgess művészetének középpontjában az alábbi témák álltak: száműzetés, gyarmatosítás, iszlám kultúra, becsület, testiség, házasság, alkoholizmus, homoszexualitás, pornográfia, nyelvészet. Aki elolvas tőle egy kötetet, biztos lehet benne, hogy majd’ az összes témával találkozni fog.

- Általában délután dolgozott, egyes életrajzkutatók szerint, negyvenes évei táján, amikor már profi író volt, közel ezer szót írt egy nap alatt (ez már a végleges, javított mennyiségre vonatkozik).

- Nagy dohányos hírében állt az író, napi 80 szál cigarettát, szivart szívott el. Emellett saját bevallása szerint is túl sokat ivott 50 éves koráig, amit szervezete megsínylett.

- Élete nagy részében emésztési zavarokkal küzdött, amit beleszőtt az Enderby sorozat köteteibe is.

- Több névvel is büszkélkedhetett: amikor Olaszországban élt, Antonio Borghese néven ismerték az emberek, emellett sokszor használta eredeti, születésekor kapott nevét (John Burgess Wilson), valamint álnevét (Joseph Kell) is.

- Nagy port kavart a Yorkshire Post-ba Joseph Kell néven publikált kritikája, amit saját művéről, a Mr. Enderby - bepillantás-ról (Enderby Inside) írt. Miután kiderült a dolog, Burgess csak annyit fűzött a dologhoz, hogy egykor Walter Scott is írt saját regényeiről kritikát.

Forrás: www.wikipedia.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
such tamas 2009-01-22 10:40:39
Szeretem az ilyen írásokat. Rám süt a Nap...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei