2008. szeptember 10.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gundel Károly születésének 125. évfordulója

Rumos, mazsolás, citromhéjjal és dióbéllel gazdagított töltelék, tejszínes, vaníliás csokoládé öntet és palacsintatészta. Ezek a közel száz esztendős Gundel palacsinta összetevői, amit Gundel Károly tehetségének köszönhet a világ, aki 1910-ben felvirágoztatta a Wampetics Ferenc által nyitott éttermet, ami a mai napig tárt ajtókkal várja a vendégeket.

Gundel Károly 1883. szeptember 23-án született Budapesten. Már iskolás korában elkezdte a szakma elsajátítását, hiszen édesapja, Gundel János a Budapesti Szállodások, Vendéglősök és Kocsmárosok Ipartársulatának elnöke, valamint az István Főherceg Szálloda bérlője volt.
Károly külföldi tanulmányútja után 1910-től a budapesti Állatkerti Vendéglő bérlője az 1949-es államosításig, emellett a Royal-, majd később a Szent Gellért-Szálló éttermeinek bérlője.
A városligeti Gundel Étteremben 13 szakács dolgozott a konyhán, 52 pincér és idénytől függően 50 egyéb alkalmazott. Az étlapon a magyar és francia konyha remekművei sorakoztak, az itallap közel 300 különlegességet kínált a gasztronómia kedvelőinek.

Gundel Károlyt nagyon barátságos házigazdaként ismerték, azt vallotta:
"Nem is úgy érzem magam, mint vendéglős, aki pénzért italt, ételt árul, hanem mindig vendéglátó magyar házigazdának, akinek házát megtisztelik vendégei látogatásukkal." Éttermében politikusok, művészek, írók és munkások is megfordultak.
Felesége, Blasutigh Margit mindenben támogatta, nemcsak 13 gyermekük édesanyja volt, hanem nagyszerű üzletasszony is. Gundel a két világháború között sokat tett az idegenforgalom fejlesztése, valamint a magyar konyha népszerűsítése érdekében.
Publicisztikai munkáit is elismerték, több könyve is megjelent, például a "Kis magyar szakácskönyv" és "A vendéglátás művészete". Ezek közül van, ami a gasztronómia kedvelőinek, és van, ami a szakmabeli vendéglátósok részére készült.

A Gundel Étterem és a Magma Kommunikáció 2001 januárjában alapította meg a Gundel Művészeti Díjat. Az életmű díjat a művészeti zsűri kuratóriuma olyan neves embereknek ítélte oda, mint Faludy György. Faludy kedvenc éttermei közé tartozik a Gundel, aminek tulajdonosa mesterének és tanárának tekinti a művészt. Faludy sok ötletet merített kocsmáros nagyapja történeteiből, így a vendéglátó szakma nagy tisztelője.Méltán nevezhetjük tehát Gundel Károlyt a magyaros vendéglátás, a magyaros konyha, a magyaros szakácsművészet első mesterének.

***


Bővebb info: www.gundel.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei