2008. szeptember 29.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Paul Newman - Újabb hollywoodi legenda távozott

Paul Newman 83 évesen tüdőrákban hunyt el farmján, Connecticutban, múlt pénteken. A hatvanas években legendássá vált színész több mint ötven filmben szerepelt pályafutása során, valamint tízszer jelölték Oscar-díjra, ezzel is elismerve tehetségét. Öt lánygyermeke, két unokája és felesége, Joanne Woodward gyászolja.

Paul Leonard Newman 1925. január 26-án született Cleveland külvárosában. A Yale Egyetem dráma tagozatának elvégzése után 1953-ban megkapta első szerepét a Broadway-en, 1958-ban főszerepet játszott a Hosszú, forró nyár című filmben, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Joanne Woodward-dal.

A hatvanas években akkora elismerésre tett szert, hogy néhány év múlva a legnagyobb sztárokkal játszott együtt. Több mint ötven filmben szerepelt pályafutása során, tízszer kapott Oscar-jelölést, többek közt A svindler, a Hud és a Bilincs és mosoly főszerepeiért.

1969-ben Robert Redforddal alakított nagyot a Butch Cassidy és a Sundance kölyök-ben, négy évre rá pedig A nagy balhé-ban. A Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams-adaptációban együtt játszott Elizabeth Taylorral. Rendezőként a Rachel, Rachel című alkotással mutatkozott be, ahol a felesége, Joanne Woodward játszotta a címszerepet.

A 2002-es A kárhozat útja című filmért kapta meg tizedik Oscar-jelölését, innentől kezdve csak tévés és színházi fellépéseket vállalt. Az utolsó filmszerepe a Verdák egyik szinkronhangja volt 2006-ban, 2007-ben egészségügyi problémákra hivatkozva bejelentette visszavonulását. Pályafutása csúcsának sokan az 1986-os A pénz színé-t tartják, amiért Oscar-díjat is kapott.

Számos jótékonysági szervezetet támogatott, karitatív célokra létrehozta a Newman’s Own nevű élelmiszergyártó céget. Két feleségétől hat gyermeke született, öt lány és egy fiú, Scott, aki 1978-ban meghalt kábítószer-túladagolásban.

Paul Newman élete botrányoktól mentesen zajlott, ötven évig élt boldog házasságban. Több évtizeden keresztül tartó pályafutása méltán bizonyítja a színészlegenda tehetségét.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei