2008. október 16.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tim Robbins A-tól Z-ig

Tim Robbins ma, 2008. október 16-án 50 éves. Mivel pályatársai közül magassága mellett tehetségével és sokoldalúságával is kiemelkedik, megérdemli, hogy születésnapja alkalmából áttekintsük eddigi karrierjét, és néhány érdekességre is felhívjuk a figyelmet vele kapcsolatban.

Actors gang: Tim Robbins alapító tagja és művészeti vezetője az Actors Gang névre hallgató los angelesi színházi társulatnak. Társai a csoportban többek között John Cusack és Jack Black is, aki tulajdonképpen Robbins felfedezettje, hiszen a Bob Roberts című filmben ő osztotta rá azt a szerepet, ami kapcsán a filmvilág felfigyelt rá. A színész-csapat két évvel ezelőtt ázsiai, európai és ausztráliai turnén vett részt, George Orwell 1984 című darabját vitték színre.

Baseball: Büszkén hirdeti, hogy a New York Mets profi baseball csapat rajongója, ám a sportágnak többet is köszönhet, mint hogy végigszurkolt néhány izgalmas hazafutást a pályák mellett. A Baseball bikák forgatásán ismerte meg ugyanis feleségét, ebben a filmben Robbins maga is baseball játékost alakított, Kevin Costner partnereként.

Centiméter: Tim Robbins 6 láb 5 inch magas, ami körülbelül 197 centiméternek felel meg, az Oscar történetében a legmagasabb színész, aki valaha a díjat elnyerte. Hórihorgas termete fejtörést okozott már néhány rendezőnek, hogy vele szereplő színésztársai ne törpüljenek el mellette.

Díjak: Összesen 44 jelölését eddig 28 díjra váltotta különböző filmfesztiválokon és filmakadémiák szobrocskái közül. Legjelentősebb a Titokzatos folyóért kapott Oscar és Golden Globe díj, amit a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában nyert el, de korábbi filmjei közül a Ments meg, Uram!, A játékos, A szavak titkos élete és a Bob Roberts kapcsán is számos jelölést gyűjtött be különböző kategóriákban.

Forgatókönyvírás: A játék mellett írói vénával is rendelkezik, első forgatókönyvét a Bob Roberts című filmhez készítette, amelyet 1992-ben mutattak be, de ő írta a Ments meg, Uram! és a Broadway 39. utca script-jét is, amiben Bill Murray, Vanessa Redgrave és John Cusack is szerepelt.

Liberalizmus: Politikai aktivistaként is tevékenykedik, és egy pillanatig sem hajlandó véka alá rejteni liberális nézeteit. George W. Bush rendszeresen számíthat kritikáira, és az iraki háborút is teljes mellszélességgel ellenzi. Nézeteit 2003-ban egy republikánus politikus veszélyesnek nyilvánította, emiatt hiúsult meg a Baseball bikák 15. évfordulójára rendezett ünnepség, amit a National Baseball Hall of Fame csarnokban tartottak volna.

Rendezés: Több tévésorozatban, és egy Bruce Springsteen munkásságát bemutató összeállításban is feltűnt rendezőként 3 mozifilmje mellett. Művei közül külön kiemelendő a már többször említett Ments meg, Uram! című dráma, ami a halálbüntetés létjogosultságát járja körül egy fiatal gyilkos történetén keresztül Sean Penn főszereplésével, és amellyel (nem méltatlanul) Oscar-díjhoz juttatta apácát alakító feleségét.

Susan Sarandon: Az akkor 30 éves Robbins 1988-ban egy filmforgatáson ismerkedett meg a 12 évvel idősebb színésznővel. Kapcsolatuk a nagy korkülönbség miatt feltűnést keltett, de ez nem akadályozta meg boldogságukat, ami azóta is tart. Nagyobbik fiuk már 19, a kisebbik pedig 16 éves.

Vígjáték: Kiemelkedő drámai játéka mellett vígjátékokban is szerethető és vicces karaktereket alakít. A Monty Phyton csapat Erik, a viking című komédiájában a címszerepben láthattuk, az I.Q. - A szerelem relatív című romantikus filmben Walter Matthau és Meg Ryan partnereként Einstein unokahúgának kezére pályázott, és emlékezetes tűz-táncot lejtett a nálunk szinte minden évben képernyőre kerülő Nekem 8 című filmben.

West Covino: Ez a városka Californiában található, itt látta meg a napvilágot Tim Robbins, egy nightclub tulajdonos és egy színésznő közös gyermekeként. A család (egy fiú és két lánytestvére van) nemsokára New Yorkba költözött, és a színész itt nevelkedett fel.

Zene: Mivel édesapja (Gil Robbins) a nightclub vezetése mellett zenészként és folk-énekesként is tevékenykedett, a zene gyermekkorától körülvette a fiatal Tim-et. Tudását hamarosan kamatoztatta is, fiatalon részt vett például A kis herceg musical-változatának elkészítésében (főszerepben), és az Actors Gang-gel is színre vittek egy musical-t még 1997-ben, Bat Boy címmel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei