2008. október 30.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nelson admirális - 250 éves lenne a britek hőse

A győztes csatáról elnevezett téren, London szívében, a Trafalgaron áll a híres admirális szobra, mely a magasból figyeli a járókelőket, és amelyet négy oroszlán őriz. Központi hely ez, ahol a londoniak szívesen időznek és ahol minden turista megfordul, aki a ködös Albion felé veszi az irányt. Méltán foglalja el ezt a helyet Nelson admirális, a britek hőse.

A neves tengernagy 1758. szeptember 29-én az angliai Norfolkban látta meg a napvilágot és a keresztségben a Horatio nevet kapta. Nemesi vért örökölt felmenőitől, édesanyját rokoni szálak fűzték Sir Robert Walpole-hoz, a brit parlament első miniszterelnökéhez. Az 1770-es falklandi válság felkeltette a kis Horatio figyelmét, levélben kérte nagybátyját, hogy hajóra szállhasson. Kérése meghallgatásra talált és 1771. január 1-jén mindössze 12 évesen beállt a Királyi Haditengerészethez. A cingár fiú hamar beilleszkedett és kemény munkával lassanként felküzdötte magát a ranglétrán, 20 éves korára elérte a kapitányi tisztséget. A romantikus természetű Nelson könnyen szerelembe esett, első nagy szerelme egy özvegyasszony, Frances Nisbet volt, akivel kapitányi hivatalának lejárta után, 1787-ben házasságot kötött.

1792-ben a francia forradalmi kormány elfoglalta a mai Belgium területét, amely ütközőzónának számított. Következő évben megalakult az első franciaellenes koalíció, melynek a Habsburg Birodalmon, Poroszországon, Spanyolországon, Hollandián és Portugálián kívül Nagy-Britannia is tagja volt. Ugyanebben az esztendőben Nelsont visszahívta a tengerészet és az Agamemnon nevű hajó alparancsnoka lett. A korzikai Calvi melletti ütközetben elvesztette jobb szemének világát, de ez sem gátolta meg abban, hogy tovább folytassa a harcot.

Korzika bevétele után újabb kihívások vártak Nelsonra, következett a később elhíresült Cape St. Vincent-i tengeri ütközet. A spanyol hadak a franciákkal szövetkeztek, kettős erővel felülmúlva a brit armadát. A britek még a két flotta egyesítése előtt le akartak csapni a spanyolokra. A dandár-parancsnoki tisztet betöltő Nelson azonban nem győzte kivárni a csata menetét, a szabályokat figyelmen kívül hagyva kilépett a hajóvonalból és saját cirkálójával támadást indított a spanyol előhad három hajója ellen. Bár a megmozdulás veszélyes volt, Nelsonnak sikerült két hajót megadásra kényszerítenie. Az akció során a nagyra törő dandár-parancsnok megsebesítette egyik karját, amit később amputálni kellett. Bár végtagjának hiánya szörnyű fájdalmakkal sújtotta, rövid pihenés után ismét hajóra szállt, ezúttal Napóleont vette üldözőbe, aki Egyiptom megszállást tervezte. A tengeri összecsapásra végül Alexandriánál került sort és nílusi csataként került a történelemkönyvek lapjaira. A hosszas fegyveropogtatásokat követően a britek két hajót leszámítva minden francia fregattot elfoglaltak vagy megsemmisítettek. A diadal után Nelson Nápolyba utazott, ahol lelkes ünneplés fogadta. A szentimentális parancsnok szívét elrabolta a nápolyi brit nagykövet felesége, Emma Hamilton, azonban Nelsont visszarendelték Angliába. Ahelyett azonban, hogy rögtön hazautazott volna, csatlakozott Lord Hamiltonhoz és nejéhez, akik először Németországba, aztán Angliába hajóztak. Egyes feltevések szerint ez alatt a hajóút alatt fogant Emma és Nelson gyermeke, Horatia. A pletykák elértek Frances füleihez is és érezve férje elhidegülését ultimátumot adott neki. Nelson egy pillanatig sem gondolkodott, Emmát választotta.


1805. október 21. - A napóleoni háborúk legfontosabb tengeri csatája, a trafalgari ütközet. A három órán keresztül tartó küzdelem során a brit Királyi Haditengerészet megsemmisítette az egyesült spanyol és francia flottát. A folyamatos golyózáporban Nelson vállát eltalálta egy töltény, amely a tüdejét átlyukasztva a gerince környékén hagyta el testét. Három órás szenvedés után végül "Isten és a hazám" szavakkal lehelte ki lelkét.


Az admirális holttestét egy hordó brandyben tartósították, míg a hajó visszatért Angliába (egyes szóbeszédek szerint mire a hajó a ködös Albionba érkezett, a hordóban lévő nedűnek mindössze fele maradt meg...).


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei