2008. november 2.Kisfaludi Csilla
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Híres Andrások a nagyvilágban

Nomen est omen - tartja az ismert latin mondás. Megpróbáltuk összegyűjteni azokat az Andrásokat, akik valamilyen módon részei a köztudatnak, beszélnek róluk, emlegetik nevüket. Utánajártunk, hogy az András nevet viselők, határainkon belül és túl, mivel járultak hozzá ahhoz, hogy nevük fennmaradjon.

Név jelentése:
Férfi, férfias
Név eredete:
Görög-latin eredetû, az Andreasz név átvétele
Név elemzése:
Az András név természetes, közvetlen, sokoldalú személyiség kialakulását támogatja, aki szóban gördülékenyen, jól fejezi ki gondolatait. Mások társaságában érzi magát a legjobban. Könnyen ismerkedik, mert sokan vonzónak találják nagyvonalú, kedves természetét. Szeret táncolni, énekelni, és a szórakozás minden egyéb formáját kedveli. Igyekszik könnyen bevételhez jutni, nem túl ambiciózus alkat. Nem szeret tervezni, inkább az "ahogy esik, úgy puffan" szemlélet áll közel karakteréhez. Nem ad sokat a részletekre.

II. András király

Az Árpád-házi Andrások sorában a második helyen szerepel, neve mégis jobban beleivódott a köztudatba elődjénél, ugyanis az ő nevéhez kötjük az Aranybullát, melynek kiadatási dátumát álmukból felébresztve is biztonsággal ki merjük jelenteni.

András 1205-ben került a magyar trónra, tizennyolcadik Árpád-házi uralkodóként vitte tovább a vérvonalat. Első felesége a Bánk bánból kegyetlenségéről ismert merániai Gertrúd hercegnő volt, akitől két lány és három fiúgyermeke született. (Egyik lányát, Erzsébetet 1235. óta szentként tiszteljük.) Ahogy Katona művéből is tudhatjuk, András külpolitikai teendői miatt gyakran tartózkodott az országhatárokon kívül, ezért az idegen királyné merániai rokonaival vette körbe magát, mellyel kivívta a magyar urak ellenszenvét.

Gertrúd halála után a király új feleséget talált magának, ezúttal Courtenay Péter auxerrei-namuri gróf, leányát, Jolántát tette magyar királynévá. András igyekezett jó kapcsolatban maradni a pápával valamint hű akart maradni édesapja, III. Béla emlékéhez, ezért 1217-ben keresztes hadjáratot vezetett a Szentföldre. Az uralkodó állandó hadjáratait csak birtokok zálogba adásával tudta finanszírozni, mellyel elérte, hogy a rendek ellene forduljanak. András szorult helyzetbe került, melyből csak az Aranybulla kiadása segíthette ki. Az Aranybulla pontosan megfogalmazta azokat a jogokat, melyekkel az uralkodó és a nemesség rendelkezhet, valamint olyan törvényeket alkotott, melyekre több, mint hatszáz éven keresztül hivatkozik majd a magyar alkotmány.


Andrea Bocelli

Az 50. életévét idén betöltő olasz énekes az opera műfajának elemeit vegyíti a populáris zenével, mely egyedi hangzást kölcsönöz albumainak. Több mint 50 millió eladott albummal büszkélkedhet, mindemellett operákban is szerepet vállalt már.

Bocelli hat évesen kezdett el zongorázni, közben fuvolázni és szaxofonozni is megtanult. Egy nyilatkozatában elárulta, hogy az éneklésbe csak rokoni unszolás miatt vágott bele, ugyanis a családban mindig ő volt az a bizonyos, akit dalolásra fogtak összejöveteleken. A pozitív visszajelzések ösztönzőleg hatottak a kis Andreara, aki nemsokára énekversenyek állandó részvevője és persze győztese lett. Sajnos a kisfiúra nem csak trófeák vártak, születése óta zöldhályoggal küszködött, mely miatt látása egyre romlott. Tizenkét éves korában egy futball baleset következtében a fiú teljesen elvesztette szeme világát.

1980-tól a Pisai Egyetem jogi karának hallgatója lett, a diploma megszerzése után pedig egy évig jogászként dolgozott. Hogy fenntartsa magát, bárokban énekelt, majd 1992-től teljes mértékben a zenének szentelte életét, és karrierje is elindult miután a híres olasz tenor, Franco Corelli szárnyai alá került. Először Zuccheroval indult világkörüli turnéra, melyet más olasz és külföldi felkérések követtek. Legismertebb duettjét, a Time to say goodbye-t, Sarah Brightmannel énekelte, amely dal hetekig vezette a toplistákat.


Lord Andrew Lloyd Webber

Jézus Krisztus Szupersztár, Evita, Macskák, Az operaház fantomja...csak néhány zseniális musical Webber tollából. Életművét tekintve méltán viseli a lord címet és joggal biztosítanak helyet neki az angol felsőházban.

Andrew Lloyd Webber pontosan 60 esztendeje, 1948. március 22-én született egy zongora- és hegedűművész édesanya és egy zeneszerző édesapa másodszülött gyermekeként. Elbeszélések szerint a kis Andrew nem bírta elviselni a hangszerek "zaját", kezeit füleire helyezve próbálta tompítani a hegedűkből, zongorákból és fuvolákból kiáramló hangokat. Első zeneművét hat évesen kezdte komponálni, amit kilenc évesen ki is adatott.

Webber profi karrierje a 60-as évek közepén indult, amikor barátságot kötött Tim Rice szövegíróval, akivel eztán rengetek darab komponálása során együtt dolgoztak. 1968-ban Webber és Rice megbízást kapott egy darab megírására egy londoni gimnáziumi előkészítő számára. Ebből a darabból lett aztán a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musical, amely a bibliai József történetét dolgozza fel humoros szemszögből. A zenemű sikere nem maradt el, amely újabb musicalek írására sarkalta a szerzőpárost. Így született meg 1970-ben a Megváltó utolsó napjait feldolgozó Jézus Krisztus Szupersztár című Webber-Rice darab. A következő musical se váratott sokat magára, 1976-ban bemutatásra került az Evita című zenés mű, ami az egykori argentin First Lady, a karizmatikus Eva Peron harcát mutatja be.

Az 1980-as években, Tim Rice kezét elengedve, Webber a költészet felé fordult, onnan kölcsönözve dalszövegeket. A kiszemelt költő T.S. Eliot lett, megzenésítésre "ítélt" versei pedig a Macskák könyve című kötetből kerültek ki. 1981-ben elindult világhódító útjára a Macskák című Webber musical, amely bezsebelte a Grammy- és a Tony-díjat is.Andrej Arszenyjevics Tarkovszkij

"Számomra Tarkovszkij a legnagyobb rendező!" - jelentette ki Ingmar Bergman. Kétségtelen, hogy Tarkovszkij a szovjet modern film megteremtője, aki nem csak rendezői, de forgatókönyvírói, színészi tevékenységével is beírta nevét a halhatatlanok közé.

Tarkovszkij 1932-ben egy Zavrazhye nevű falucskában látta meg a napvilágot. Édesapja költőként és fordítóként tevékenykedett, édesanyja pedig irodalomból szerzett diplomát. 1951-ben, középiskolai tanulmányait követően arabot és keleti kultúrát kezdett tanulni, majd 1954-ben beiratkozott az Moszkvai Filmművészeti Egyetemre. 1956-ban már saját filmet rendezhetett Gyilkosok címmel, amely Hemingway egyik novellája alapján készült.

Első nemzetközi berkekben is visszhangot kiváltó filmje 1962-ben került filmtekercsre Iván gyermekkora címmel. Az árva kisfiúról szóló 100 perces háborús dráma a Velencei Filmfesztiválon fergeteges sikert aratott, ami az Arany Oroszlán elnyerését jelentette a rendezőnek. Három év múlva Tarkovszkij új munkába kezdett, filmjében a 15. századi orosz ikonfestő, Andrej Rubljov életét dolgozta fel. Tarkovszkij eme filmje is pozitív visszajelzéseket váltott ki a közönségből, ezúttal a Cannes-i Filmfesztiválról tért haza díjjal. 1972. - újabb film, újabb dicsőség. Solaris. A Stanislaw Lem regényéből készült alkotás a közönség csodálatát igen, azonban a regényíró tetszését nem nyerte el. A rendező a Solarissal Cannes-ban két díjat is bezsebelt. Az utolsó film, amit Tarkovszkij a Szovjetunióban rendezett, a Stalker címet viseli. Az 1979-es alkotás természetesen elismerés- és díjesőben részesült. A 80-as évek elején a hazájában már befutott rendező Olaszországba indult szerencsét próbálni. 1983-as Nosztalgia című filmjével bebizonyította, hogy a külföldi porondon is megállja helyét, a 126 perces koprodukció tarolt Cannes-ban. Itália földje után a szovjet rendező Svédország felé vette az irányt és 1985-ben az Áldozathozatal című filmdráma forgatásába kezdett, ami ismét többszörös jutalomban részesült Cannes-ban. Tarkovszkij azonban nem tudott jelen lenni a díjátadón, ugyanis tüdőrákkal kezelték egy párizsi kórházban. 1986. december 26-án hunyt el. Sírján a következő felirat olvasható: "Egy férfinak, aki meglátta az Angyalt."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei