2008. november 8.Bíró Szabolcs
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Meghalt Michael Crichton, a XX. század egyik legsikeresebb írója

2008. november 4-én (kedden), Los Angelesben elhunyt Michael Crichton, a techno-thriller atyja, a huszadik század legnagyobb íróinak egyike. Crichton 1942. október 23-án született Chicagóban, Illinoisban, és olyan sikerek köthetők a nevéhez, mint a Jurassic Park, A gömb vagy a Vészhelyzet.

Michael Crichton első könyve, Az Androméda-törzs 1969-ben jelent meg, és íróját szinte azonnal a modern science-fiction legnagyobb alakjai mellé emelte. A regény hatalmas sikereket ért el, két évvel később filmet is forgattak belőle, de Crichton nem akart leragadni egyetlen műfajnál. Írt krimit, kalandregényt, ismeretterjesztő irodalmat, és leginkább őt szokás emlegetni a techno-thriller atyjaként is.

Amihez ért, az arannyá változott: az Őslénypark c. regényéből készült a Jurassic Park, a Ködsárkányokból forgatták A 13. harcost, a Kongó és A gömb pedig azonos címmel került a mozikba. A valaha született egyik legsikeresebb tévésorozat, a Vészhelyzet is Crichton nevéhez köthető.

Regényeinek sajátossága, hogy a tudomány szinte mindegyikben jelen van: Crichton írt a globális felmelegedésről, a DNS-technológiáról, a nanotechnológiáról és a kvantumfizikáról, mindig egy izgalmas, fiktív cselekményű történetbe ágyazva. A technikai kérdéseken kívül egyéb, a modern embert érintő problémák is foglalkoztatták: a Zaklatás című regénye például a szexuális zaklatás témakörén alapul, ám egészen más szemszögből nézve, mint általában.

Crichton több irodalmi, filmes és tudományos díjat kapott élete során, felkerült a People Magazin ötven legcsodálatraméltóbb embert bemutató listájára, és a kilencvenes években róla neveztek el egy új dinoszauruszfajt (Crichtonsaurus bohlini). Prózán kívül forgatókönyveket is írt, illetve filmrendezőként tevékenykedett. Húsz könyvét filmesítették meg, melyek mind nagy sikert arattak (a már említetteken kívül ide tartozik a Twister, A nagy vonatrablás, a Feltámad a vadnyugat és az Idővonal is.

Michael Crichton hatvanhat éves korában hunyt el, rákbetegségben. Hihetetlen és egyedülálló életművet hagyott hátra, biztosítva azt, hogy sose feledjük el őt. Nem is fogjuk, ebben biztos vagyok. Ég Önnel, Mr. Crichton!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2007-10-05

Írt kommentek:

15 db

Pákozdi Dávid 2008-12-01 21:23:41
Kedves scottsman,

bízom benne, hogy a hibásan értelmezett sorok ellenére is talált hasznos momentumot az összeállításban.

További kellemes olvasást kívánok!
nem
regisztrált
scottsman 2008-12-01 16:02:07
Az igaz ugyan, hogy könyvekről beszélünk a Twister és a Westworld esetében is, de abban az olvasatban, ahogyan az a cikkben megjelenik nem ugyan az a kategória - ha szabad így mondani - mint pl. Az Androméda törzs, A nagy vonatrablás,vagy a Jurassic Park stb., hisz azokat eredetileg regénynek szánta a szerző, és később készült belőlük film. Ha a szerző műveinek katalogizálását nézzük, akkor a legtöbb forrás nem is említi egy csoportban ezeket. Számomra pdeig így volt értelmezhető a mondat. Ha félreérthető voltam magam is, akkor bocs. Az igaz ugyan, hogy Crichton már eredetileg olyan stílussal ír, hogy a megjelenő "képek" szinte azonnal mozgóképre vihetők, szinte kívánkoznak a vászonra. A jelenetek szinte maguk "adják" akár a snitteket és a storyboard-ot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy össze kell keverni a forgatókönyvekből készült átiratokkal. Azok a filmek nélkül is hatalmas értéket képviselnek, hiszen eredetileg önálló regénynek készültek, és zseniálisak.

Csatlakozott:

2007-10-05

Írt kommentek:

15 db

Pákozdi Dávid 2008-11-28 10:05:02
Kedves scottsman,

bejegyzésében valótlant állít, amikor azt írja, a Twister és a Westworld nem regények, mivel az előbbi 1996-ban jelent meg Anne-Marie Martin társszerzővel, míg utóbbi 1974-ben került kiadásra, mindkettő az eredetileg forgatókönyvnek szánt történet alapján lett megírva.
Abban az egyben igaza van, hogy a "The Andromeda Strain" nem az első kötete, azonban saját néven mégis ez került először a boltokba, így tehát nevét ez emelte ki.
nem
regisztrált
scottsman 2008-11-28 09:19:33
A tisztelet mindenképpen megjár Neki, mégha nem is gondoljuk, hogy több életet érdemel, mint bárki más. Az a szerencse, hogy nem mi döntjük el, ki mennyi időt kap itt az árnyékvilágban. Nem hiszem, hogy dr Crichton igazságtalannak érezte volna a sorsa alakulását.
Egyébként érdemes lenne a cikkírónak kicsit utánanézni dolgoknak, mert zavaró ha valaki butaságokat ír le ekkora nyilvánosság előtt.
A Twister és a Feltámad a vadnyugat (Westworld) nem regények, azokhoz forgatókönyvet írt az öreg. Ja, és az Androméda törzs közel sem az első regénye. Sok sikeres könyvet írt már előtte - és még utána is, - csak álnév alatt.

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

4 db

nobika 2008-11-27 11:37:31
Sajnálom. Nagyon jó filmeket írt!!!

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2008-11-09 22:43:47
Kedves Hajjaj!
Nem gondolhatod komolyan, hogy akiknek több az "érdeme" (már ez is kérdéses, hogy ki mit ért rajta), színész, rendező, zenész, stb. az hosszabb életet érdemel, mint mi, egyszerű emberek. Ez lenne a sors talán legnagyobb igazságtalansága. Az természetes, hogy többen sajnálják, mert többen ismerik őt, de sajnos ez így igazságos velünk szemben.
nem
regisztrált
Hajjaj 2008-11-09 13:17:38
Tényleg meghalt? El sem hiszem. Bár érdem szerint osztogatnák az életet!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei