2009. január 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kojak 15 éve távozott közülünk

Telly Savalast leggyakrabban a nyalókás detektív, Kojak figurájával azonosítják, a színész azonban emlékezetes alakítást nyújtott többek között a Piszkos tizenkettő és a Kelly hősei című filmekben is. 2009. január 22-én 15 éve, hogy Telly Savalas végleg távozott közülünk.

Aristotelis Savalas néven 1922. január 21-én látta meg a napvilágot New York-ban. Long Island-en, egy görög étteremtulajdonos fiaként. A középiskola megkezdéséig csak görögül beszélt, az érettségit azonban már angol nyelven tette le. 20-as évei elején testőrként dolgozott, majd tanulmányait folytatta, melyek során pszichológiával és rádiózással is foglalkozott. 1943 és 1946 között az amerikai hadseregben szolgált, és járt a II. világháború frontjain is.

Színészi karrierje csak 30 éves kora környékén indult be, eleinte tévés műsorokban és sorozatokban szerepelt, itt fedezte fel Burt Lancaster, amikor a The Witness című sorozatban a legendás maffiózót, Lucky Luciano-t alakította. Első egész estés (mellék)szerepét Gregory Peck nagy sikerű Rettegés foka című filmjében kapta, és mire a Piszkos tizenkettőt 1967-ben bemutatták, Savalas már magának tudhatott egy Oscar-jelölést is Az alcatrazi ember egyik szerepéért. A ’60-as évek végén több vígjátékban is feltűnt, többek között a Skalpvadászokban Lancaster oldalán, és 1970-ben mutatták be második nagy jelentőségű háborús filmjét (a karakter megformálása során valószínűleg saját tapasztalataira épített), a Kelly hőseit, amelyben Donald Sutherland-del és Clint Eastwood-dal játszott együtt.

Kojak karaktere az amerikai CBS csatornán The Marcus Nelson Murders címmel 1973-ban nagy sikerrel futó sorozatban született meg, és 1974 és 1978 között számos elismeréssel, többek között Emmy és Golden Globe díjakkal jutalmazták érte Savalast. A sorozatból, melyben Stavros detektívet a főszereplő testvére, George játszotta 1990-ig több sikeres egész estét tévéfilm is készült. A híres detektív megformálása után Savalas a ’90-es évek elején még két, kevésbé jelentős filmben szerepelt.

A színészet mellett más területeken is kipróbálta magát, énekesként, zeneszerzőként és zenei producerként is tevékenykedett, többek között ő komponálta például John Cacavas két albumát, az egyik címét Kojak jelképessé vált mondata szolgáltatta: Who loves ya, baby?

Háromszor házasodott és két lánya, valamint egy fia született. Harmadik felesége lányát Nicolette Sheridan-t (a Született feleségek Edie-je) is sajátjaként nevelte, legjobb barátjának lányát, Jennifer Aniston-t pedig ő tartotta keresztvíz alá. Rákbetegségét 1990-ben diagnosztizálták, ennek ellenére munkáját továbbra is elhivatottsággal és lelkesedéssel végezte. A kór végül 1994-ben lett úrrá rajta, egy nappal 72. születésnapja után, január 22-én halt meg egy kaliforniai hotelben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-02-16 06:03:09
Nagyon érdekes.Sosem gomdoltam volna,hogy zenszerzőként is tevékenykedett.Nagyon szimpatikus figura volt Kojakként,a mozifilmjei,nálam a klasszikusok közt szerepel.

Csatlakozott:

2008-10-01

Írt kommentek:

5 db

eszjudit 2009-02-08 11:21:47
Nagyon szerettem azt a Kojak sorozatot, amiben ő játszott, sosem hagytam ki egy részt sem.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei