2009. február 23.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Javier Bardem 40 éves lesz

Egy színész, aki negyven éves lesz, aki nem tartja magát szexinek, aki a színészkedésre csak a munka szót használja és már eddig is több komoly díjat nyert, köztük az Oscart tavaly, a Nem vénnek való vidékben nyújtott alakításáért. Javier Bardem szerény és tehetséges. Március 1-én ünnepli 40. születésnapját.

Javier Bardem, bár spanyol állampolgár, de a Kanári-szigeteken született tradicionális színész családban. Nemcsak a szülei, nagyszülei és testvérei is színészek, de van a családban rendező és forgatókönyvíró is. Ilyen család mellett nem meglepő, hogy a kis Javier még hatéves sem volt, amikor megkapta az első filmszerepét , és az sem meglepő, hogy kamaszként évekre elfordult a színjátszástól. Pár év festés és rögbi után a filmrajongók nagy szerencséjére visszatalált ahhoz, amiben kétségtelenül a legjobbak egyike.

A filmekben kezdetben mégis leginkább macsókat játszott, nem minden erotikus felhang nélküli alkotásokról árulkodnak már a címek is: Démoni szeretők, Lábad között, Szájból szájba. Az első komolyabb sikert Bigas Luna Sonka, sonka című filmje jelentette, amiben Penelope Cruzzal játszott együtt, nem először és nem utoljára. Ekkor Európában már ismert színész, de a nemzetközi karrier még várat magára. A nagy kitörési lehetőséget a Mielőtt leszáll az éj című film hozta meg. A Reinaldo Arenas homoszexuális kubai költő memoárjai alapján készült mozi különleges élmény, egyszerre megható és felháborító, és ebben nagy szerepe van a színészi alakításoknak. Az erős és férfias Bardem külsejlében pont az ellentéte a törékeny, kissé feminin költőnek, mégis képes szinte átlényegülni a film kedvéért.

Ezután a film után már válogathatott a jobbnál jobb szerepek között, és sosem követte el azt a hibát, hogy rosszul választott. Az elmúlt pár évben impozáns filmlistát tudhat a magáénak: a Belső tengerben egy eutanáziaért küzdő, nyaktól lefelé megbénult embert, Ramón Sampedrót alakította, Bardem csak a mimikáját használhatta, hogy érzékeltese a férfi magányát, fájdalmát, így rajta állt vagy bukott a film. És állt, a Belső tenger megnyerte a többek között a legjobb külföldi filmnek járó Arany Glóbuszt és Oscar-díjat is.


Javier Bardem a Nem vénnek való vidékben


Azonban még innen is volt felfelé, karrierjének (eddigi) csúcspontja a Cohen testvérek véres őrülete, a Nem vénnek való vidék, amelyért megnyerte a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját is. Anton Cigurh a filmtörténet egyik legemlékezetesebb pszichopatája, gyilkos tekintettel, idétlen frizurával, a kezében marhaölővel. Legújabb filmjének, a Vicky Cristina Barcelonának ugyan díjat nem köszönhet, de még több női rajongót, és a szerelmet igen. A bulvársajtó szerint Penelope Cruzzal nem csak a filmben, hanem a magánéletben is egy pár, bár az Oscar-díj kiosztó gálára nem kísérte el kedvesét. Lehet fájt, hogy idén egy jelöléssel sem büszkélkedhet, de már elkészült a Biutiful című (nem tévedés, az angol ’szép’ szó helytelen leírása) mexikói film, amelyről egyenlőre nem sokat tudni, de Javier Bardem esetében a díjeső mindig egy lehetőség.

A nagy példakép pedig talán Marlon Brando lehet, akivel nemcsak a vonzó megjelenés és a rendkívüli tehetség közös, hanem egy ifjúkori történet is. Brando egy verekedésben egy próba szünetében törte be az orrát, míg Bardemet egy diszkóban ütötték meg minden ok nélkül. Mindkét színész orra szabálytalanul forrt össze, ezzel csak még férfiasabbá téve a külsejüket. Ha másban is megnyilvánul a hasonlóság, akkor még rengeteg nagyszerű filmre számíthatunk Javier Bardemtől, így negyven felett is.

Javier Bardem Magyarországon megjelent filmjei:

Sonka, sonka (Jamon, jamon, 1992)
Torrente, a törvény két balkeze (Torrente, el brazo tonto de la ley, 1998)
Démoni szeretők (Perdita durango, 1997)
Eleven hús (Carne Tremula, 1997)
Szájból szájba (Boca a boca, 1995)
Aranyhere (Huevos de oro, 1993)
Táncos a házban (The Dancer Upstairs, 2002)
Mielőtt leszáll az éj (Before Night Falls, 2000)
Collateral - A halál záloga (Collateral, 2004)
A belső tenger (Mar adentro, 2004)
Goya kísértetei (Goya's Ghost, 2006)
Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men, 2007)
Szerelem a kolera idején (Love in the Time of Cholera, 2007)
Vicky Cristina Barcelona (2008)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei