2009. március 23.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bon anniversaire, Julie! - Juliette Binoche 45. születésnapjára

Egy francia Hollywoodban... mondhatnánk a mindenki által jól ismert az Egy amerikai Párizsban című film analógiájára. És mondjuk is: Juliette Binoche ugyanis azon kevés európai színésznők egyike, akinek sikerült végérvényesen meghódítania azt a bizonyos Álomgyárat.

Juliette Binoche, a franciák büszkesége művészcsalád gyermeke: édesapja színházi rendező, édesanyja pedig színésznő volt. Az a mondás, mely szerint az alma nem esik messze a fájától, a kis Julie esetében is igaznak bizonyult: már 15 évesen megismerkedett a színészettel, s tanulmányait is e téren végezte a Párizsi Konzervatóriumban.

Diákévei alatt Molière- és Ionesco-darabokban játszott, majd 19 évesen megkapta első filmszerepét a Liberty Belle című francia filmdrámában.
Az igazi nagy áttörést az 1992-es Végzet (Damage) című amerikai filmdráma hozta meg a számára, melyben Jeremy Irons szeretőjeként egy olyan nőt alakít, aki szexuális kapcsolatba bonyolódik egy politikussal, aki történetesen vőlegénye édesapja. A rendkívül hiteles alakítást a szakmai zsűri is értékelte, ugyanis ezért a filmjéért többek között Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. A jelöléseket nem sokkal később díj is követte: az 1996-os Az angol beteg (The English Patient) című háborús-romantikus filmdrámáért legjobb női mellékszereplő kategóriában elnyerte a BAFTA-díjat, s egy Oscar-szobrocskát is magának tudhatott, mellyel elért addigi karrierjének csúcsára. (Ő a második (!) francia színész, aki hazavihette a filmakadémia díját.) A színésznő számára azonban ez korántsem jelentette pályafutásának végét: a "francia álom" tovább folytatódott.

A szakma elismerése után egyre több filmben mutathatta meg tehetségét, s számos hollywoodi csillaggal forgathatott együtt: a Csokoládé (Chocolat) című filmben Johnny Depp, Carrie-Anne Moss, Alfred Molina és Judi Dench partnereként láthattuk, Jean Renoval szerepelt a Félix és Rose-ban (Décalage horaire), a Párizs, szeretlek! (Paris, je t’aime) című romantikus vígjátékban Nick Nolte, Bob Hoskins és szintén híres honfitársa, Gérard Depardieu oldalán, a Szavak és érzések (Bee Season) című családi drámában Richard Gere feleségeként, a Bűnös viszonyok (Breaking and Entering) című romantikus thrillerben pedig Jude Law mellett tűnt fel.

A színésznővel legutoljára fél éve találkozhattunk a hazai mozikban a Dan és a szerelem (Dan in real life) című vígjáték kapcsán. A korábbi filmjeihez képest ez egy igazi tömegfilm, humoros betétekkel - melyről főképp Steve Carell gondoskodott - és kiszámítható véggel.

Juliette Binoche-t kezdettől fogva színésznőként ismerte a világ, a közelmúltban azonban a párizsi Theatre de la Ville közönsége táncosként is megcsodálhatta őt az In-I című előadásban, amelyben Akram Khan indiai-brit táncos-koreográfussal lépett színpadra. A különös, kétszemélyes darab hatalmas sikernek örvend: már megjárta Európa és Észak-Amerikai számos színházát is, s idén februárban Ausztráliában, a Sydneyi Operaházban is bemutatták. A hetven perces show egyik oszlopa a tánc, amellyel a színésznő először került közelebbi kapcsolatba. Mint mindenben, a táncban is a tökéletesség volt a célja, s így nem meglepő, hogy rengeteg időt áldozott a szerelem, csalódás és kéj témáját boncolgató előadásra, ugyanis két teljes éven át dolgozott az előkészítésén.

Mindezek mellett a sokoldalú színésznő képeket is fest. Az In-Eyes című kiállításon Binoche 102 alkotása látható az Artcurial aukciós házban. Művei elsősorban művészportrék (Jean-Luc Godard, Krzysztof Kieslowksi és mások), önarcképek és a forgatásokon készült életképek.

A francia filmcsillag természetesen nem hagyott fel a színészettel, továbbra is gőzerővel dolgozik új filmjein, melyek közül reméljük, minél többet láthatunk itthon is.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei