2009. április 16.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Sigmund Freud unokája, Sir Clement Freud

Tegyük fel, hogy most azt a játékot játszuk, amikor egy szóra rögtön rá kell vágni azt, ami először eszünkbe jut róla. Tehát, ha mi azt mondjuk: pszichoanalízis? Persze, hogy Freud. Ez az összekapcsolás pedig visszafelé is igaz. A Sigmund Freud névre mindenkinek a pszichológia és neurológia szakértője jut eszébe és nem egy gondos családapa.

Pedig Freudnak is volt családja. Sajnos azonban ma egy szomorú hír kapcsán kell a híres tudós famíliájáróll beszélni. Unokája, Sir Clement Freud ugyanis, néhány nappal 85. születésnapja előtt, londoni otthonában elhunyt.
Sir Clement 1950 óta élt együtt feleségével, Jill-el. Szép nagy családot alapítottak ők ketten, hiszen öt gyermekük született és jelen pillanatban tizenhét unokával büszkélkedhettek.
Sigmund Freud unokája hírnevét politikai munkásságával alapozta meg. Hosszú idő óta ő volt az első zsidó liberális parlamenti képviselő Angliában. Lovagi rangját a Parlament elhagyása után, 1987-ben kapta.
Freud volt Nagy-Britannia egyik első séf-híressége. Dolgozott a Dorchester Hotelben, majd pedig viszonylag fiatalon megalapította saját éttermét, a Solane Square-t.
Nevét mégis egy kutyaeledel reklámból ismerték meg Anglia-szerte. Ez a szerep segítette hozzá ahhoz, hogy a Radio 4 munkatársa legyen a Just A Minute Show-ban, több mint harminc évig. Sir Clement nem csak elismert rádiós, hanem híres újságíró is volt hazájában. Olyan lapoknak írt, mint az Observer, a Daily Telegraph és a Daily Express. Sőt, 1968-ban még egy gyerekeknek szóló könyvet is írt, Grimble címmel.
Ma reggel hírességek garmadája tisztelegtek a veterán rádiós előtt. A humorista és író Tony Hawks, aki egy időben együtt dolgozott Sir Clementtel, így emlékezett: "Hihetetlen intellektusával mindig a legjobbat hozta ki belőled, hiszen mikor tudtad, hogy vele kell dolgoznod, rögtön a legjobb formádat akartad hozni."
Sir Clement Freudot a jövő héten helyezik végső nyughelyére.


Sir Clement Freud az ismertséget hozó reklámban

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei