2009. április 20.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt J.G. Ballard

J.G. Ballard nevét leginkább a Nap birodalma című műve nyomán ismerheti a világ. Ebben a könyvében saját, gyermekkori élményeit dolgozta fel. Az írót és a könyvet egy 1987-es filmadaptáció tette világszerte ismertté. James Graham Ballard hosszú betegség után, 78 éves korában hunyt el Angliai otthonában.

Halálának hírét ügynöke, Margaret Hanbury jelentette be vasárnap. Hanbury szerint annak ellenére, hogy Ballardot általában science fiction íróként aposztrofálták, egykori munkaadója inkább a jövő pszichológiáját mutatta be. Habár az író kezdetben hagyományos sci-fi novellákat írt, később egy egészen új stílust teremtett magának, melyben kevésbe a földöntúli világ, inkább annak pszichológiai és szociológiai háttere volt a lényeg.

Ballard fantasztikus képzelőereje és írói kvalitása igen nagy sikert hozott számára. A széleskörű ismertséget mégis az 1984-ben publikált a Nap birodalma című könyve hozta meg számára.
A műben saját gyermekkorára emlékezik vissza, melyet Shanghai-ban töltött. Ebben a városban született, angol szülők gyermekeként 1930. november 15.-én. Ebben a városban volt akkor is, amikor Pearl Harbour után a japánok megtámadták. Ekkor családjával együtt egy börtön táborba vitték. A könyv a pusztulást és a túlélésüket meséli el.

1987-ben Steven Spielberg filmvászonra vitte a történetet, egy csapásra világhírt szerezve ezzel J.G. Ballardnak.

Az író 1973-as, Karambol című művének szintén nagy sikere volt. A könyv - ahogy Ballard jellemezte - egy autóbaleset perverz erotikáját mutatja be. Ezen alkotását 1996-ban szintén megfilmesítették, mégpedig nem más, mint a kanadai David Cronenberg.

"J.G. Ballard az irodalom világának óriása volt, több mint 50 évig." - mondta róla Margaret Hanbury.


Christian Bale, mint a fiatal J.G. Ballard a Nap birodalma című filmben

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei