2009. április 21.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Al Pacino 69 éves - egy öregedő legenda portréja

Al Pacino április huszonötödikén betölti a hatvankilencedik életévét, lenyűgöző karrier áll mögötte, de mi van előtte? A legtöbb ember ennyi idős korára szép lassan visszavonul, de van pár olyan hollywoodi sztár, akiről példát lehet venni: a mágikus hetven év felett is aktívak és sikeresek.

Mindig meglepetés, amikor a filmnézőben tudatosul: csak a filmvászon varázsa, hogy a színészek örökké fiatalok. Bizony ők is megöregszenek, és nem mindegyikük tud mit kezdeni ezzel a megváltozó helyezettel.

Közéjük tartozik Al Pacino, aki igazi filmes legenda, de sosem szép arcával vagy kisportolt testével szerezte meg a jobbnál jobb szerepeket. A színész 1940 április 25-én született Bronxban olasz családban. A kezdetektől élt benne a színjátszás iránti vágy, mégis sokféle munkával megpróbálkozott mire a Lee Strasberg-féle színiiskolába került.

A nagy áttörést Michael Corleone szerepe hozta meg, Francis Ford Coppola bízott az akkor még teljesen ismeretlen, de tehetséges fiatalban. Al Pacino beváltotta a reményeket és a hetvenes évek filmes aranykorának egyik legnagyobb alakjává vált. Legjobban a gengszter és a kemény zsaru szerepek illettek sátáni tekintetéhez és idővel reszelőssé váló hangjához. A nyolcvanas években legendás alkotások fűződtek a nevéhez, mint a Sebhelyesarcú, a Kánikulai délután és a Keresztapa trilógia második része.

Díjakkal mégsem halmozták el, az Egy asszony illata című filmért kapta élete első és - eddig -egyetlen Oscar-díját. Ezután utolsó igazán kiemelkedő filmje a Szemtől szemben 1997-ben, amely afféle jutalomjáték volt. A kilencvenes években több olyan filmben is szerepet vállalt, amelyek jórész már csak miatta lettek emlékezetesek, ahogy a Beavatás, az Ördög ügyvédje és a Minden héten háború.

A legutóbbi négy filmje közül egy unalmas és közhelyes (A pénz beszél), egy rögtön a videótékák polcain landolt (88 perc), egy nagy siker lett, de nem miatta (Ocean’s 13 - Tripla vagy semmi). A Törvény gyilkosa pedig már egy legenda vége, mert már nem meggyőző Al Pacinotól a pörgős zsaru szerepe. Eljött az a pont, ahol váltani kellett volna, de Al Pacino csak a külsejét próbálta plasztikai műtétekkel megfiatalítani, sikertelenül. Talán ezért a filmes naptárjában nincs is más a következő évekre csak egy közepes történelmi film és a Szemtől szemben videójáték változata.

Lehetne mondani, hogy az idő elteltével természetes, hogy a következő színészgeneráció veszi át a stafétabotot. Mégis, Jack Nicholson (72) úgy viszonyul élemedett korához, hogy öregedő, de nem hétköznapi karaktereket játszik hitelesen a filmvásznon is. Anthony Hopkins (72) tele van filmtervekkel, melyek között szerepel farkasemberes horror és Woody Allen legújabb filmje is. Clint Eastwood (79) minden alakítása után elmondja, hogy ez az utolsó, de újra és újra felül tudja múlni magát. Van élet hetven felett is Hollywoodban, de úgy tűnik Al Pacino egyenlőre nem találja a kulcsot hozzá.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei