2009. április 22.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mia Farrow éhezik, mert békét szeretne

Darfur, ez a Szudán nyugati részén található régió, 2003 óta véres csatározások helyszíne. Annak ellenére, hogy 2004. áprilisában a szemben álló felek fegyverszüneti megállapodást írtak alá, a harcok még ma is tartanak. A halottak száma mára megközelíti a fél milliót, a menekülteké pedig meghaladja a kettő milliót. Az emberi esztelenség áldozataiért próbál tenni most Mia Farrow színésznő.

A leginkább Woody Allen exfeleségeként számon tartott színésznő, aki mellesleg jótéteményi nagykövet is, tegnap jelentette be, hogy éhségsztrájkba kezd. Így kívánja kifejezni a szudáni emberek iránti együttérzését.

- Április 27.-én kezdem el a sztrájkot, szolidaritásból Darfur népéért és azért, hogy felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy a világnak valahogy meg kell akadályoznia, hogy ártatlan férfiak, nők és gyermekek haljanak meg éhség, szomjúság és betegségek miatt. - nyilatkozta Mia Farrow.

A színésznő szóvivője elmondta, hogy Farrow addig folytatja sztrájkját, ameddig csak lehetséges. Az orvosai körülbelül három hetet engedélyeztek neki.

Mia Farrow, az UNICEF jótéteményi nagyköveteként, már évek óta kampányol az olyan övezetek gyermekeiért, mint például Darfur, Haiti, Csád és Nigéria.

Korábban a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság elfogatási parancsot adott ki a szudáni elnök, Omar Hassan al-Bashir ellen, tömeggyilkosság vádjával. Azóta Szudán kitiltott az országból tizenhárom külföldi és három helyi humanitárius segély szervezetet, avval vádolva őket, hogy együttműködnek a Nemzetközi Büntetőjogi Bírósággal.

- Azzal a szívből jövő reménnyel kezdek bele a sztrájkba, hogy a világ vezetői tudják mi a helyes és igazságos és ennek fényében felszólítják Szudán kormányát, hogy azonnali hatállyal engedje vissza az országba a segélyszervezeteket. - mondta Mia Farrow.

A színésznő bízik abban, hogy többen is csatlakoznak majd figyelemfelkeltő akciójához.

Szudán amerikai nagykövete szerint Farrownak inkább arra kellene használnia a hírnevét, hogy rávegye a lázadó csoportokat: ne bojkottálják a békét célzó tárgyalásokat Kartúmmal, az ország fővárosával.

- Azt tanácsoljuk neki, hogy inkább kérje meg azokat, akik képesek megtenni, hogy gyakoroljanak nyomást a lázadó csoportokra, annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek - mondta a Reutersnek a nagykövet. - A kormány tisztában van az állampolgárok helyzetével és nincs szüksége arra, hogy emlékeztessék rá.


Segítségre várva

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei