2009. május 12.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Titanic utolsó túlélőjének segítenek a film sztárjai

1912. április 10-én déli 12 órakor Southampton kikötőjéből elindult az akkori egyik legnagyobb luxus óceánjáró, a Titanic, fedélzetén több, mint 2200 utassal. Az úszó palota New Yorkba tartott, azonban öt nappal később már a tenger fenekén volt. A hullámsírba becslések szerint 1500 embert rántott magával.

A katasztrófát túlélők között volt egy két hónapos pici lány, Elizabeth Gladys "Millvina" Dean. Ő volt a legfiatalabb utasa a hajónak. Édesanyjával és bátyjával együtt azon szerencsések között volt, aki helyet kaptak a mentőcsónakok egyikében. Édesapja azonban a tengerbe veszett.

A most 97 éves Elizabeth a katasztrófa egyetlen ma is életben lévő túlélője. Azonban az ő egészsége sem a régi. Egy korábban elszenvedett csípőtörés óta folyamatosan romlik az állapota. A kezelések mostanra minden pénzét felemésztették, így kénytelen volt megválni néhány relikviájától, amely a Titanicról származik. Ezek között volt egy levél, amelyet édesanyja egy, a túlélőket segítő alapítványtól kapott, valamint egy bőrönd, melyet szintén az édesanyja kapott New Yorkban a hajó elsüllyedése után.

Elizabeth kezelései egy angliai magánklinikán havonta 6000 dollárba kerülnek. 2009 májusában egy ír újság fotósa, Don Mullan létrehozta a Millvina Alapítványt, hogy segítse az asszonyt. Mullan felvette a kapcsolatot James Cameronnal, Leonardo DiCaprioval és Kate Winslettel, a világhírű Titanic című film rendezőjével és főszereplőivel. Ők is lelkesen siettek a túlélő segítségére és összesen 44 000 dollárt adományoztak a további kezelésekre.

- Boldogok vagyunk, hogy támogathattuk a Millvina Alapítványt. Reményeink szerint másokat is cselekvésre késztet majd Millvina Dean története. Bízunk benne, hogy Elizabeth mostmár nyugodtabban fog tudni pihenni, annak biztos tudatában, hogy a jövője miatt nem kell aggódnia. - nyilatkozta a két színész.

A nagylelkű támogatásoknak köszönhetően Elizabeth még a korábban eladott - számára valószínűleg igen kedves - emlékeit is vissza tudta vásárolni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei