2009. május 19.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Michael Jackson: A hullócsillag (1. rész)

Michael Jackson minden idők egyik legvitatottabb személyisége, akinek zenei érdemeit háttérbe szorította a bulvármédia és már szinte kizárólag magánéletéről, külsejéről és különös viselkedéséről lehet cikkeket olvasni. Nem minden igaz azonban, amit hallani lehet. A következőkben lássuk a legégetőbb kérdéseket - kizárólag a tények szemszögéből.

Térjünk a lényegre

Michael Jackson életnek egyik legsötétebb éve 1993. Egy álomkarrier összeomlani látszott annak a bizonyos pletykának a hatására, miszerint a sztár szexuálisan molesztált egy 13 éves Jordan Chandler nevű kisfiút. A család peren kívüli megállapodást ajánl, még polgári perre sem viszik az ügyet, Jackson pedig fizet - hogy mennyit, azt a mai napig sem lehet tudni. Az összeget reális becslések valahová 2-6 millió dollár közé teszik. Egyesek szerint azért rendezi így a helyzetet, hogy hírnevét mentse, mások beismerésről beszélnek.

Két tény azonban bizonyos, az egyik, hogy Jacksont sosem lehetett női társaságban látni. Privátban inkább állatokkal és kisgyermekekkel mutatkozott, hétköznapi szemmel nézve extrém életvitelét nehéz a normális szexualitással összeegyeztetni. A másik tény, hogy az állítólagosan molesztált fiú apja (mesterségét tekintve fogorvos) még a bejelentés előtt forgatókönyvírói állást és busás fizetést kért Jacksontól, amiért a család még több időt töltött volna vele - de ezt Jackson elutasította.

Hiába a "titkos" kiegyezés, a szupersztár karrierje látványosan hanyatlani kezd. Bár az 1995-ös History album még mindig hatalmas siker (legnagyobb slágerei: They Don’t Care About Us, You Are Not Alone, Earth Song, Scream), a régi dicsőség már nem állítható vissza. A Blood on the Dancefloor remixalbum csak egy igazi sikert hoz (History remix), a 2001-es megjelenésű, új hangzásvilágot képviselő Invincible-t pedig már bukásként emlegetik. (Ehhez hozzá tartozik, hogy Jackson kiadójával, a Sony-val való elmérgesedő viszonya miatt az album szinte egyáltalán nem kap promóciót, mégis a Billboard albumok listájának első helyén nyit és több millió példányban kel el.) 2003 nyarán váratlanul átkutatják a sztár Neverland-i birtokát, ezúttal Michael Jackson elutasítja a peren kívüli megállapodás lehetőségét és bíróság elé áll.

2005, Santa Barbara. Az akkor 47 éves sztárt minden vádpontban ártatlannak találják az ellene felhozott gyermekmolesztálási vádakban. Pere minden idők legnagyobb érdeklődést kiváltó bírósági eseménye, amely még a hírhedt O. J. Simpson tárgyalását is felülmúlta. A felmérések nem hazudnak - az első bírósági napra többen volta kíváncsiak, mint George Bush első iraki háborúval foglalkozó sajtótájékoztatójára. Sok rajongó fellélegzett, mások hitetlenül csóválták meg a fejüket. Hogy mi az igazság, azt sosem fogjuk teljes bizonyossággal megtudni, azt azonban, hogy mi okozta az élő legenda vesztét, nem feltétlenül a peres iratokban kell keresnünk.

Michael Jackson imázsa ellene fordul

Michael Jackson egészen ifjú korától a nyilvánosság előtt élt, nem csoda, ha tudatosan építette fel személyiségét. Sztárságának alapjául az egyéniség és sokoldalúság szolgált. Láthatjuk zenei életművén, hogy a lírai balladáktól, karitatív szerzeményeken át, hagyományos pop dalokban, feszes, kemény ritmusú rock szerzeményekben és a soul dallamvilágban is igyekezett maradandót alkotni. Előadói stílusjegyeit ugyanolyan gonddal alkotta meg, ahogyan a személyét körülvevő mítoszt.

Fekete előadóként, akit gyermekként még bőre színe miatt cipőboltból is kidobtak - és valószínűleg gyermekkori önértékelési zavaraiból fakadóan - attól félt, hogy nem tudja megnyerni a fehér közönséget. Későbbi (feltehetően inkább mesterséges, PR tevékenységként kitalált) személyiségfejlődésén megfigyelhető az a törekvése, hogy sehová se lehessen beskatulyázni. A bőre a '80-as évek végén fokozatosan világosodni kezd, vonásai nőiesednek, így többé nem nevezhető sem feketének, sem fehérnek, férfinek túl nőies, nőnek túl férfias maradt, és hasonló módon igyekezett megszabadulni az életkor állította korlátoktól is. Egyszerre akart minden lenni.

Eleinte kisállatokkal veszi körül magát, majd rájön, hogy a gyermekek pártfogójaként, szomorú gyermekkorát hangoztató, infantilis örökifjúként sokkal nagyobb szimpátiát vívhat ki magának. Hogy ez mennyire gyökerezett saját személyiségében, és mennyiben volt felvett magatartás, az máig kétséges. Az azonban bizonyos, hogy Jackson a Thriller album megjelenéséig alig mutatkozott gyerekekkel és még 29 évesen is inkább állatokkal "játszott". De az ötlet jól működött... egészen addig, míg a '90-es években meg nem változtak az emberek sztárokkal szemben támasztott normatív elvárásai, és Michael Jackson jól felépített PR-je egyszer csak végérvényesen ellene fordult.

A '80-as években a legjobb recept a titokzatos, földi halandó számára elérhetetlen és megmagyarázhatatlan sztártípus volt. Ezen a hullámon Prince és Madonna is sikeresen lovagolt, de ők még idejében le tudtak szállni onnan. A '90-es évekre ugyanis a rejtélyesség egyszerűen kiment a divatból, az emberek joguknak érezték - és érzik a mai napig - hogy betekinthessenek a sztárok magánéletébe - a bevásárlószatyortól egészen a lepedők közé.

Jackson azonban nem akart, vagy éppen nem tudott kitárulkozni, sőt az egyre nagyobb nyomásra egyre nagyobb elzárkózással válaszolt. Nem tudta elég kielégítően megmagyarázni nemi és faji hovatartozását, arcának változását, sem viselkedésének okát. Mivel gyakorlatilag soha nem volt valós kapcsolata a külvilággal, a normális emberek életével és gondolkodásával, helyzetét rosszul mérte fel és -ahogyan az a mai napig is tapasztalható - az érkező impulzusokra rosszul reagált. Michael Jackson olyan rejtély volt, amelyet meg kellett fejteni, s ezt a közvélemény így, vagy úgy, de meg is tette.

Michael Jackson külseje

Az egykor kedves fekete kisfiúként megismert sztár megítélésén nem sokat javít, hogy mára külseje szinte groteszk módon eltorzult. Bőre kifehéredett, amelyet ő egy bizonyos Vitiligo nevű betegségre fog. Ez a kór tönkreteszi a bőr pigment sejtjeit, s pusztítása nyomán pigmenthiány, valamint különböző színű foltok és elváltozások keletkeznek. Jackson állítása szerint sminkkel takarja el ennek nyomait. Tény, hogy Jackson bőre gyakran foltos és esetenként látványosan vastag smink fedi, az azonban kizárt, hogy alatta sötét volna. A kérdés logikus megválaszolását tovább nehezíti, hogy az orvostudomány mai állása szerint nincsen (!) olyan mesterséges beavatkozás, amely szándékosan elölné a pigmentet az egész testen és a fekete bőrből a Jacksonéhoz hasonló fakó árnyalatot volna képes létrehozni. A pigment elvesztés mellett azonban az szól, hogy Jackson minden körülmények között kerüli a napot (részben e célt szolgálják állandó kellékei, a kalap, az arcmaszk és az esernyő is), amelyet a bőre néhány percnél tovább nem visel el.

A szár beismert plasztikai beavatkozásai között van két orrműtét, amelyhez valószínűleg egy harmadik és (műhiba miatt azonnal) egy negyedik is társult a 2000-es évek elején. Ekkor alakult ki a mai természetellenes forma, ami azóta nem változott. Az állán lévő gödröcskét a '80-as évek derekán készítette el, ahogyan rendszeresen sminktetoválást is csináltat a szemén, illetve az ajkán. (Ennek okát szintén a pigment hiányos bőrrel magyarázzák, ami a tetoválás nélkül karakterét veszítené.) Megfigyelhető továbbá, hogy több ízben hajbeültetést is végeztek a sztáron, aki hajának majd egyharmadát teljesen elveszítette egy égési sérülése során, amelyet a '80-as években szenvedett egy Pepsi reklámfilm forgatásán.

Az elmúlt évek viszontagságai lelkileg és fizikailag egyaránt megviselték a sztárt, aki 174 cm-es magasságához 70 kg-nál sosem nyomott többet, mára azonban látványos idegi alapú anorexiában szenved. Az öregedés jelei ellen másoknak jól beváló botox kezelés Jacksonon olyan eredménnyel járt, hogy a sztár felső ajka hosszabb időre lebénult, és mimikája eltűnt. Ennek nyomait a You Rock My World című számához készült klipben láthatjuk.(Illetve nem láthatjuk, mert arcát kénytelenek voltak következetesen eltakarni.) Ezek után botoxal nem próbálkozott többé. Az egykor lágy vonásokon végzett plasztikai műtétek pedig sajnos nem igazodnak a életkorral bekövetkező változásokhoz, ami olyan érzetet kelt, mintha a sztár újabb és újabb változásokon menne át.

Michael Jackson mindennek ellenére emberek millióinak kedvenc előadója tudott maradni, aminek oka - életművét és tehetségét tekintve - nem nagy rejtély.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Barbara Jackson 2012-02-15 14:58:03
Ez egy tipikus Michael Jackson-ellenes cikk! Utálatos média! Miért gyaláznak meg mindenkit?! Szemetek!
nem
regisztrált
MICHAEL (lány vagyok) 2010-02-20 14:48:50
ja............és a képek tök jóóóóóóóóók!!!!!!!
nem
regisztrált
MICHAEL (lány vagyok) 2010-02-20 14:47:42
I LOVE YOU MJMJMJMJMJMJMJMJ*******
nem
regisztrált
adrienn 2009-09-06 22:35:19
hááát semmi rálátásotok jacko életéröl. michael jackson volt a pop királya és az is lesz.

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-07-08 05:54:42
Nyugodjon békében!
nem
regisztrált
Én 2009-07-07 21:51:26
King of pop .
nem
regisztrált
TV. 2009-07-05 19:37:31
Nagyon örülök h nem rossz indulatú kommentárokat látok itt. Én eddig csak a zenéjével foglalkoztam és elismertem a tehetségét, de most a halála után egyre jobban érdekelni kezdett. Számtalan videót megnéztem róla. Interjúkat, koncertfelvételeket, olyan videókat amikben civilként viselkedett és teljesen elszomorodtam h egy ilyen kedves, nagylelkű, ártatlan embert miért bánt mindenki. Remélem azok akik ilyen pletykákat terjesztettek és ezzel tönkretették őt, majd visszakapják ezt valahogy. Persze h nem volt hétköznapi, de ő egy előadóművész ...egy tehetséges előadóművész...a világ egyik legmeghatározóbb személyisége, akit mindenki ismer.... Nyugodjon békében a Király!
nem
regisztrált
MR 2009-07-02 22:10:21
Sziasztok!!
Szerintem ez az eddigi olyan cikk Róla amiben azt írják le mi miért lett/volt Vele!! Nem csodálkozom azon, hogy örök gyermek maradt és szerete Őket és az állatokat!! Mivel az emberek nagyon csunyán betudják csapni egymást és kihasználni a másikat és elég kétszínűek vagy csak az érdek hajtja őket!!! Egy olyan világban ahol mindenki mást mutat mint ami nem csoda, hogy más akart lenni és olyan "kisemberek"kel barátkozot akikben úgy vélte, hogy nem csalodhat vagy legalábbis öszintébbek!!
Tudnak örülni és szeretni is feltétel nélkül nem csak a pénzért vagy azért mert adsz nekik vagy fizet, hogy barátkozanak veled!!
A feltétel nélküli szeretet NAGYON FONTOS az ember számára még a hétköznapi emberekében, hát még egy sztár esetében akinek nem is volt gyermekkora!!
nem
regisztrált
anastazia 2009-06-18 13:41:42
Annyit fűznék csak a cikkhez, hogy nem rájött, hogy infantilisként nagyobb népszerűségnek örvend - hisz erre nem volt szüksége már akkor sem! - hanem Ő tényleg infantilis. Ez sajnos gyakori "betegség" azok körében, akiknek egyáltalán nem volt gyerekkoruk. :-( Én emiatt nagyon is sajnálom. Nem is csoda, hogy igyekezett pótolni eltűnt gyermekkorát.
nem
regisztrált
Márió 2009-05-26 10:08:33
Mindent elolvasok róla, mert szeretem. Köszi! Teccik!!!
nem
regisztrált
lorelei 2009-05-25 12:48:03
akkor is Ő marad a legnagyobb!!!!!!!!!!!!!!!a lelke nem is emberi!ANGYALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nem
regisztrált
Krisztina 2009-05-19 16:07:31
Kár, hogy egy ilyen tehetséges énekes élete így összeomlott.
nem
regisztrált
livingdead 2009-05-19 14:53:45
végre egy korrekt cikk
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei