2009. június 16.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

David Carradine a bulváron túl

David Carradine halálával kapcsolatban az elmúlt majd két hétben számos írás és fénykép került be a médiumokba, melyek némelyike már a kegyeletsértés határát nemhogy súrolta, de messze át is lépte. Eme írásnak nem célja, hogy egy ember életét egyetlen szerencsétlen momentuma alapján ítélje meg. Sőt, az ítélkezés sem. A cél az emlékezés. A színészre, az emberre.

David Carradine 1936. december 8-án született Ardanella Abigail és John Carradine gyermekeként. Szülei a John Arthur Carradine nevet adták neki, amit azonban karrierje elindulása után megváltoztatott a jól ismert David Carradinera.
A kis David édesapja karakterszínészként kereste kenyerét, így talán nem véletlen, hogy őt is, sőt fivérét, Keith-t is, a színészet vonzotta. Dráma tanulmányait a San Francisco-i Állami Egyetemen végezte el. Az egyetem után énekesként járta Amerikát, majd 1965-ben szerepet kapott egy Broadway darabban. Debütálásának akkora sikere volt, hogy a színházi szakma díjjal ismerte el.

A ’60-as években a színpad mellett egyre gyakrabban tűnt fel a televízió képernyőjén is. 1972-ben Martin Scorsese egyik korai filmjében, a Boxcar Bertha-ban kapott szerepet. Az igazi áttörést és az ismertséget azonban a Kung Fu című sorozat saolin papja, Kwai Chang Caine hozta meg számára.

A saolin pap kalandjait bemutató sorozat eredeti ötlete nem mástól, mint Bruce Leetől eredt, aki persze magát képzelte a történet főszerepébe. S habár Hollywood az ötletre vevő volt, Leere már kevésbé, így a szerep végül David Carradine-é lett, aki ezzel megszilárdította karrierjének alapjait.
A tévésorozatért Carradinet Emmy és Golden Globe díjra is jelölték. A sorozat első szériája 1975-ben ért véget, azonban Carradine tíz évvel később, a mozi változat kedvéért, ismét magára öltötte a saolin pap ruháját. A film pikantériájra, hogy Carradine fiát Brandon Lee alakította.

A Kung Fu széria azonban még korántsem ért véget a mozival, hiszen 1993-ban ismét forgatni kezdtek, ezúttal Kung Fu: A legenda folytatódik címmel. Ebben a szériában Carradine már saját, korábbi karakterének unokáját alakította.

A színész karrierje során számos filmben és sorozatban tűnt fel. Olyan talentumokkal dolgozott együtt, mint Ingmar Bergman, Steven Spielberg vagy épp Quentin Tarantino. Nevét mégis két szerepéhez kötik leginkább. Az egyik a már előbb említett Kwai Chang Caine, a másik pedig Bill, akit Uma Thurman kíván mindenáron likvidálni a Kill Bill című film két részében.
David Carradine életének 72 éve alatt ötször mondta ki a boldogító igent. Legutoljára 2004. decemberében a malibui tengerparton esküdött holtomiglan-holtodiglant Annie Biermannak. Fogadalmait talán nem tartotta be, de azt semmiképpen sem lehet állítani a színészről, hogy nem gondoskodott az utánpótlásról, hiszen kapcsolataiból hét gyermeke is született.

Tény, hogy David Carradine furcsa körülmények között távozott ebből a világból. Tény, hogy sokan, sokfélét mondtak és írtak erről az esetről. A kérdés csak annyi, hogy meg lehet-e ítélni egy embert egyetlen cselekedete alapján? Kell-e, sőt mi több, szabad-e - főleg a halála után - valakit rossz embernek kikiáltani a média nem feltétlenül hiteles információi alapján?David Carradine
(1936. december 8. - 2009. június 3.)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei