2009. június 22.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tupac Shakur - A betonból nőtt rózsa

Tupac Shakur a legismertebb rap-énekes volt, akinek a számait rocker és diszkós egyaránt meghallgatja. Amikor 1996 szeptemberében lelőtték, a világ egy zűrös életű, de nagyszerű zenésszel lett szegényebb. Megrázó belegondolni, hogy a legendás rapper még mindig csak a 38. születésnapját ünnepelte volna június 16-án.

Ha egy zenész, színész fiatalon hal meg, még a siker kapujában, onnan egyenes út vezet ahhoz, hogy legendává váljon. A huszonöt évesen egy bandaháborús lövöldözésben meghalt Tupac Shakur neve így bekerült soha-teljesen-ki-nem-bontakozott tehetségek panteonjába. Az már nem derülhet ki: ki lehetett volna, marad az, hogy ki volt.

Tupac Amaru Shakur 1971-ben született, egy női börtönben, ahol az anyja éppen büntetését töltötte, mivel a Fekete Párducok aktív tagjaként, várandósan is Molotov-koktélokkal dobálta a rendőröket. Fia elnevezésekor is lázadó szellemének adott hangot, a Tupac Amaru fénylő kígyót jelent, és egy inka vezér neve volt, akinek a vezetésével forradalom tört ki a Peruban a spanyol uralom ellen. Családnevét sem a vér szerinti apja után kapta, hanem a második férj, Mutulu Shakur után, aki szintén harcos aktivista - később egyszerű bűnöző - volt, így több idő töltött fegyintézetekben, mint a családjával.

Tupac fiatalkoráról ellentmondó információk vannak, ez részben annak köszönhető, hogy maga is tudatosan építette a rosszfiú imázst. Az azonban tény, hogy mivel édesanyja egyedül nevelte, sokat költöztek és nélkülöztek. Így New York legszegényebb részeiben, Harlemben és Bronxban nőtt fel utcagyerekekkel együtt, közben mégis színiskolába járt, sőt balettozni is tanult.

Rappelni tizenöt évesen kezdett, de a zenei karrierje 1988 után kezdődött, amikor családjával Kaliforniába költözött. Egy véletlen során lett tagja a Digital Underground nevű formációnak, ahol az első önálló rap-betéteit írhatta. Húszéves korára jelent meg első albuma, a 2pacalypse now, két száma felkerült a toplistákra, de már a börtönt is megjárta szexuális zaklatásért. Ettől kezdve az egyre fényesebben ragyogó karrier, és az egyre sötétebb ügyek kéz a kézben jártak. 1990-es években ő a legnagyobb rap sztár, második albuma, a Thug Life még sikeresebb, mint ez előző, közben rendőrségi balhék sora kapcsolódik a nevéhez, gyilkosság, nemi erőszak, drogok majd a rivális bandák közötti villongások, ami egyre többször végződött fegyvertűzzel. A kor a kelet-nyugat RAP-háború időszaka, ahol Tupac különleges szerepet töltött be, ütközőpont volt a két fél között, mivel keletről került nyugatra, és dalszövegeiben sok esetben direkt provokáció volt. Ez azonban, ha lehet, csak növelte népszerűségét, még három lemeze jelent meg életében, és albumaiból több mint hetvenötmilliót adtak el a világon.

Közben a színészet felé is kacsingatott, összesen nyolc filmben szerepelt, közülük a legkiemelkedőbb az Utolsó belövés, egy különös drogos film, két haverról, akik lejönnének az anyagról csak egy kis segítség kéne, de azt sehol nem kapják meg, a humor és rendszerkritika jól megfér ebben a filmben.

Pár héttel a forgatások befejezése után történt a halálos kimenetelű lövöldözés Las-Vegasban. A nyomozást sosem zárták le, így annyi a bizonyított, hogy Tupac 1996. szeptember 7-én egy boxmeccsről indul saját koncertjére, amikor egy piros lámpánál egy fehér Cadillacből tüzet nyitottak rá, több lövés is eltalálta, négy nappal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. De fizikai halála nem vetett véget a Tupac-láznak, több albuma jelent meg halála után, mint életében, rajta a legismertebb és talán legjobb száma a Changes, a változásokról, amit életében nem tudott elérni és a dal utolsó mondatával: "van, ami sosem változik". Az alakuló legendáért sokat tett az Utolsó belövés című film is: a világ nem csak egy híres rappert, hanem egy nagyszerű színészt is vesztett - hangzott a kritikusok véleménye az alakításáról. 1999-ben megjelentek Tupac Shakur versei is: Rózsa, amely a betonból nőtt ki címmel, végképp bebizonyítva, hogy a rap lehet az utca költészete, és hogy 2pac több volt, mint egy átlagos srác, akinek jól ment a rappelés.

Egy versében a rózsa képet használja magára, ami kinőtt a betonból és megőrizve az álmait, élt és túlélt, úgy, hogy senki sem vigyázott rá. Majd egy interjúban hozzátette "Ha valamit a betonba ültetsz, amikor az kinő, ugyan tele lesz karcolásokkal, mégsem azt fogod mondani: "Nézd, mennyi karc van ezen a rózsán!", hanem azt, hogy: "A francba is, ez a rózsa kinőtt a betonból!" Ez pedig a tökéletes végszó Tupac Shakur életéhez.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
S3CT0R 2013-05-30 21:13:14
NEM BANDAHÁBORÚBAN HALT MEG!! Ez elég nagy kamu! Aki jól ismeri Tupacot, az tudja ezt.
nem
regisztrált
Hitemup 2013-01-13 12:26:53
Annyira jó látni, hogy kb. 16 év múlva sem feledték el, és soha nem is fogják. Hihetetlenül igaz ember volt, tiszteletre méltó, hihetetlenül csodálom, és tisztelem. Én úgy vagyok vele, hogy nem csak ő halt meg, hanem vele együtt a rap fogalma is. Soha nem lesz még egy olyan mint ő... Hatalmas Respect 2pac.! Örökké a legjobb!
nem
regisztrált
Simon Adrienn 2011-11-10 09:28:03
A világ legjobb rappere,és ő az az ember,aki a legnagyobb tiszteletet érdemli.Ő nem azért harcolt,hogy minél több fehéret kinyirjon,hanem azért,hogy a fehérek és a feketék között ne legyen háború,és többszörös tehetség,hisz nem csak a rappelésben volt nagyon jó.Két szóval:tisztelnünk kell.Örökké bennünk fog élni.2pac a legjobb. 2pac 4 ever
nem
regisztrált
Dzseki 2010-06-11 09:40:34
Nyolc filmben volt és két sorozat epizódban. Itt megnézheted: www.imdb.com/name/nm0000637
nem
regisztrált
TJ Anthony 2010-06-11 08:58:45
na látom nem én vagyok az egyetlen rajongó itt :D ez tetszik :) jó a cikk de nem 8 hanem 7 filmben szerepelt és 6 napig volt kómában nem 4, ha jól tudom... amúgy mingyárt itt van a 39. születésnapja nálam buli lesz az biztos :D csak 2pac számokkal mert az az igazi rap! rest in peace
nem
regisztrált
2pac 2010-04-04 11:14:10
hát mindenki térdelne mos előtte ha élne mert akkora király lenne ígyis az de miket érhetett volna még el.De az emléke mindig velünk marad.A világ legnagyobb reppere még így halottan is.csak 2pac
nem
regisztrált
gabci.:D 2010-02-05 20:47:44
2Pac(L)
Imádom<3
Kedvenc,és halhatatlan!(L):)
Szívembe zártam:(
Imádlak Pac!
<3

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2010-01-07 04:30:18
Moncsi, nem vagy egyedül.
Egy olyan fekete zenei rádiót hallgatok, ahol mi is kérhetünk számokat. Minden reggel az első kérésem 2Pac egyik száma. És az a tapasztalatom, hogy akik a fekete zenét szeretik, szinte kivétel nélkül szeretik őt.
nem
regisztrált
moncsi 2010-01-06 20:55:01
én imádtam őt és remélem, hogy emléke örökké él és soha nem felejtik el.minden reggel úgy megyek suliba, hogy pac-ot halgatok és eltöprengek rajta, hogy mi lett volna ha nem hal meg, de ezt már soha nem fogjuk megtudni.
REST IN PEACE 2PAC AMARU SHAKUR
nem
regisztrált
Nyeki 2009-06-27 01:47:09
A mostani repperek már Amerikában is gyengébbek Magyarország meg sajna kiesik ebből kultúrából mert itt nincsenek ennek művészei csak nagyon rosszul utánzott majmok vannak és az ilyeneknek hatalmas közönség gyűl össze és mondják: "de jó ez a rap buli" nekem a szivem vérzik mikor ezek látom és olyan zagyva szövegeket nyomnak hogy inkább süketülnék meg sajnos sokan nem tudják mi az igazi rap a zenében és az életben de Pac tudta és meg is zenésítette ö egy igazi müvész volt. "nyugodj békében"
nem
regisztrált
Fifike 2009-06-24 06:30:03
Az ő számait ha jó a kedvem, azért, ha rossz, azért hallgatom szivesen, időnként akár órákig is:-)))
nem
regisztrált
thuglifeboy 2009-06-24 01:41:22
szerintem egy csodálatos ember volt tupac és sajnálom, hogy igy alakult, hogy lelötték tupac forever
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei