2009. június 27.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rudolf Péter szerint a nevetés is lehet katarzis

Sokáig tartott, mire sikerült időpontot egyeztetnünk Rudolf Péterrel, hiszen éppen az Üvegtigris harmadik részének forgatókönyvén dolgozik. Habár úgy volt, hogy nyáron már elkezdődhet a forgatás, most úgy néz ki, kicsit csúszni fognak a munkálatok. A színész-rendezővel többek között erről is beszéltünk a Fogat fogért című színdarab előtt az Új Színházban.

- Kezdjük akkor a legidőszerűbb kérdéssel. Mikorra várhatjuk az Üvegtigris harmadik részét?

- Nyáron szerettünk volna forgatni, de egész egyszerűen nem készültünk el a forgatókönyvvel. Nem szerettem volna kompromisszumokba hajszolni önmagunkat. A mostani történetünk kissé furmányosabb lesz, mint az előzőek. Elindul a jól ismert közegben, a jól ismert figurákkal, de aztán beletorkollik egy több szálon futó eseménysorba.

- Ön szerint mennyire szab gátat a gazdasági válság az Üvegtigris 3 elkészültének és eleve a magyar filmkészítésnek?

- Egy film elkészülte és további sorsa, gazdasági és egyéb értelemben is számos tényezőtől, szereplőtől függ. Mindenki bajban van: az állam, a cégek, és a potenciális nézők is. Mindenki százszor meggondolja hova teszi a forintjait. Mindebből logikusan következne, hogy bajban lesz a filmgyártás és persze az egész magyar kulturális élet. Szerencsére nem ilyen kiszámíthatóan működik a világ. Remélem! Lehet, hogy épp ezért értékelődik fel majd minden búfelejtő röhögés, katartikus színházi élmény. És ezt azok is érzékelik talán, akik elosztják a pénzeket.

- Az illegális letöltések jelenthetnek veszélyt a filmezésre?

- Mi aztán erről mesélhetnénk, hiszen még csak nem is a moziban szedték le az Üvegtigris második részét, hanem effektíve ellopták. Nagyon zavart, hogy sokan azt mondták ez egy reklámfogás volt a részünkről. Mások szerint pedig jót is tett a filmnek, mert így sok olyan ember elment moziba megnézni, aki amúgy nem tette volna. A dolognak viszont csak az egyik része a letöltés, a másik, hogy bagóért elkezdik árulni a DVD-t, itt azonban már az ország morális helyzete az igazi kérdés. Esetünkben számomra az volt a legdühítőbb, hogy egy 80, 90 százalékban kész filmet loptak el. Amikor az ember hónapokig azon dolgozik, hogy másodpercről másodpercre kihegyezze a jeleneteket, kifejezetten fájdalmas gondolat, hogy keveretlenül, az utószinkron által kínált javítások és turbósítások nélkül kezdik terjeszteni a filmet.

- Ha a másik oldalról nézzük, akkor ön milyen gyakran jár moziba és általában milyen filmeket részesít előnyben?

- Nagyon szeretek moziba járni, akár a gyerekekkel, akár a feleségemmel kettesben. A szabadidőmnek döbbenetesen nagy százalékát töltöm ezzel, bár az már más kérdés, hogy valójában mennyi a szabadidőm.

- A saját filmjeit megnézni?

- Nem, mert nem szeretek a hibáimmal szembesülni. Ha eltelik egy kis idő akkor már inkább, például a Szerencsés Dánielt ennyi év távlatából érdekes volt megnézni. Az ember megtudja mennyi mindet tudott akkor és mi mindennek nem volt még birtokában.

- Mivel tölti a szabadidejét?

- Ha tehetem, lemegyek az Őrségbe. Aztán van egy egyszerűbb változata számomra a kikapcsolódásnak, leülök a tévé elé. Azóta, hogy ilyen mennyiségben lehet sportcsatornákon nagyszerű focikat találni, már nem nézem olyan megszállottan a futballt, de mostanában meg rabja lettem a snookernek.

- Ha választhatna egy filmet, amelyet akár színészként, akár rendezőként megcsinálhatott volna, melyik lenne az?

- Nikita Mihalkov Öt este című filmje, de sok filmet szeretek, úgyhogy ez egy nagyon hosszú lista lenne. Mihalkovon kívül egyébként nagy kedvencem még Chaplin és Jiri Menzel. Imádom többek között Kusturicától a Cigányok idejét, de ilyen filmeknél az ember nem is irigykedik, sokkal inkább értelmét látja a létnek. Egy jó film energiával tölt fel. Azt hiszem minden jó alkotásnak ez a hozadéka. Ha elolvasol egy jó verset, ha megnézel egy jó filmet, akkor egy rövidebb-hosszabb ideig jobb ember vagy. Minél inkább hatott rád a történet, annál tovább hat a dózis, és véleményem szerintem akár a nevetés is lehet katarzis.

- Irodalom tekintetében kik tartoznak a kedvencei közé?

- A Dovlatov nevű orosz író nagy kedvencem, csakúgy, mint Puskin és Boris Vian. Nagyon jó, hogy felolvashattam Viantól a Tajtékos napokat, ráadásul a feleségemmel, és hogy gyerekkorom egy másik fontos könyvét is megcsinálhattam hangoskönyvben, Émile Ajartól az Előttem az életet. Örülök, hogy ezek a művek hangoskönyvön keresztül több emberhez is eljutnak. A feleségem pedig, akit már régóta bíztatok, hogy rendezzen, mert tudom, hogy ő hogyan gondolkodik, milyen érzékkel szól hozzá a dolgokhoz, hogyan elemez, az első munkájában nekem rendezett egy hangoskönyvet, Pratchett-től A mágia színe című egészen különleges alkotást.

- Egyébként a feleségével, Nagy-Kálóczy Eszterrel, nehezebb, vagy könnyebb együtt dolgozni, mint más színészekkel?

- Leginkább más. Ha rendezőként vizsgálom a dolgot, akkor vele nagyon könnyű együtt dolgozni. Ilyen tehetséggel és alázattal kevesen dolgoznak szerintem a szakmában. Megvívtuk a csatát az És Rómeó és Júlia kapcsán, amelyben nem volt egyszerű a közös munka és tulajdonképpen egymást instruáltuk, mivel nem volt klasszikus rendezői helyzet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt ketten csináljuk, most már tényleg nagyon régóta, 300 felé jár az előadások száma, és a darab gyakorlatilag másodvirágzását éli, mert havi négyszer-ötször is műsoron van.

- Saját alkotások közül tudna kedvencet mondani?

- A Szerencsés Dániel, vagy A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire olyan filmek voltak, amelyek fontosak voltak a számomra. De tudok egy kevésbé ismertet is említeni, ez pedig a Tizenkilenc késszúrással című tévéfilm, amelyben például az akkor még a pályáját kezdő Stohl Andrással játszottam együtt.

- Nemrégiben szerepelt az egyik tévécsatorna pókerműsorában. Hogy jött ez a felkérés?

- Eleve imádok játszani és azokat a játékokat, ahol szerepe van, hogy az ember kiszámíthatatlan, azokat mindig élvezettel csinálom. Esténként, ha nem snookert néztem a tévében, akkor pókerjátszmákat figyeltem és vizsgáltam az arcokat, hogy éppen kiben mi zajlik. Ezt nagyon élveztem, bár a szabályokat nem is nagyon sajátítottam el.

- Azért valamennyire csak sikerült, hiszen ennek a műsornak megnyerte az első elődöntőjét.

- Igazából szerencsém volt. Az igazán jó játékost rövid távon megzavarhatja egy amatőr épp azzal, hogy sok mindennel nincs tisztában. Rengeteg tanácsot kaptam, amiket betartottam és megpróbáltam kiszámíthatatlan lenni. Jó volt, egyáltalán nem bántam meg, hogy elvállaltam és nem csak azért mert volt egy kis sikerélményem.

- Ahogy utánanéztem ennek a pókerműsornak is egész kis kultusza kezd kialakulni az interneten, de kultusz tekintetében még mindig a Beugró viszi a prímet. Ön szerint mi a műsor sikerének a titka?

- Szerintem az, hogy picit kirángatja a televíziónézés általános passzivitásából az embert, mert abban a másodpercben, ahogy elhangzik a feladat, biztos vagyok benne, hogy a néző is elkezd gondolkodni azon, hogy ő mit tudna kezdeni vele. Nem csak azon nevet vagy bosszankodik amit én mondok adott esetben, hanem össze is veti azzal, amit ő csinált volna. Ez egy olyan játék, amelyikben még ha nem is egy térben ülünk, eltekintve attól a pár embertől aki a Centrál Színházban jelen van, akkor is valahogy együtt játszunk. A másik oka, pedig az, hogy egy improvizációnál mutatod meg a legjobban önmagadat, és a színész személyisége ilyenkor furcsamód jobban feltárul, mint elbújva egy szerep mögött.

- Ha annak idején másképp alakul a sorsa és nem a színészet mellett dönt, akkor mivel foglalkozna ma?

- Érdekel a diplomácia, ahol bele kell helyezkedni egy másik nép kultúrájába, vagy fogalmazzunk úgy, meg kell érteni egy másik nép lelkét és közben Magyarországnak is jót kell tenni távol a hazától. Voltam joghallgató és a jognak minden pontja nagyon érdekel. Van bennem valami vadromantikus szellem, úgyhogy szívesen rontanék neki kisembereket átvágó nagy cégeknek. Úgyhogy ha ezt a pályát választom, akkor valószínűleg ma afféle Dr. Robin Hood lennék.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei