2009. július 14.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

B.B. King, a blues királya

A nyolcvannégy éves fekete blues-zenész szinte mindent elért hosszú pályafutása során, és a műfajon belül egy sajátos arculatot és gitárjátékot fejlesztett ki. King vitathatatlanul nagy formátumú zenész, és egyéniség, aki számos díjjal, és egy gazdag zenei élettel a háta mögött lép a magyar közönség elé a Sport Arénában, hogy megmutassa nekünk a blues lüktetésének vibráló érzetét.

Az 1925-ben született zenész, mielőtt zenei pályára lépett volna, saját rádióműsorával vált ismerté a WDIA-n. Ezután King útra kelt, és szinte minden nap játszott kis zenekarával Amerikában: koszos csehók, koncerttermek, útszéli bárok közönsége előtt alakult, formálódott sajátos stílusa. Elképesztő lendülettel járta az országot, ahol lassan mindenki megismerte a nevét, és az általa játszott blues zenét. Albumainak és a fellépéseknek köszönhetően, King neve hamar fogalom lett, és olyan zenekarok hívták közös fellépésre, mint a Rolling Stones, vagy Tina és Ike Turner.

A zenész sajátos játékstílusa is státuszt teremtett, ami azért is figyelemre méltó, mert soha nem tanulta klasszikus értelemben véve a zenét. Valószínűleg ennek, és persze zsenialitásának is köszönhetően a blues-os, King-es íz így alakulhatott ki, ahol az akkord játékot megszakító ujj-játék és a vibrato használatának izgalmas keveredése szinte névjegyévé vált az évtizedek alatt, és énekhangzásával kiegészülve különös világot teremtett.

Zenei munkássága során számos albumot készített, és gitárosok nemzedékeire volt hatással, akiknek játékában fel lehet fedezni a "King-érzést". A blues népszerűségének egyik nagy alakjává nőtte ki magát, aki megengedheti, hogy néha populárisabb vizekre is merészkedjen, amire számos példa volt az elmúlt évtizedek alatt. Személyisége és a blues mára szinte egybe olvadt, ami kétségtelenül a halhatatlanok sorába emeli a fekete zenészt.


B.B. King és "Lucille" nevű gitárja


Élete során 14 grammy díjat zsebelt be 1970 óta - a legtöbbet a Legjobb Tradicionális Blues Lemez kategóriában, de Eric Claptonnal készített felvételeit is díjjal jutalmazták. Játszott filmekben, közreműködött más előadók lemezein, és bejárta az egész világot. Az évtizedek alatt különböző jazzfesztiválokon is fellépett, hiszen játékában egyértelműen felfedezhetők a jazz elemei. A műfajok közötti átmenet nála mégsem kaotikus zenei élményként csapódik le, hiszen a blues keretei fogják össze a stílusokat. A néhány éve elhunyt Ray Charlessal közösen világ körüli turnén vettek részt 1990-ben, ami óriási visszhangot váltott ki a rajongók és a sajtó körében egyaránt. A két legendás zenész öt kontinensen lépett fel. Ezen kívül koncertezett még a U2-val egy több hónapig tartó turnén, mint vendég.

King munkássága - főleg, ami a gitárstílusát illeti - a zenei fejlődés egyik jelentős fordulópontját jelenti. Sok zenész a King-féle zenei benyomásokból táplálkozik, és nemcsak a bluesban, de a rockzenében is jelentős változás ment végbe a fekete zenész által. A nyújtás technikája is az ő nevéhez fűződik, remekül építi bele játékába mind a mai napig.

B.B. King ma is tele van energiával, hiszen túl a nyolcvanon is átkel a tengeren, hogy Európában koncertezzen. A legendás gitáros repertoárjában remélhetőleg számos King-nóta csendül majd fel, és a magyar közönség egy életre szóló élménnyel gazdagabban távozhat majd a Papp László Budapest Sportarénából.

***


B.B. King koncert
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Időpont: 2009. július 16.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei