2009. július 27.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ki a fene az a Peter Bogdanovich?

Vannak rendezők, akinek a nevét még a laikusok is ismerik, de Peter Bogdanovich nem tartozik közéjük, hiába számított új Hollywood egyik kimagasló rendezőjének, hiába készítette el az egyik legszebb tisztelgést a mozi intézménye előtt, hiába tölti be már a 70. életévét.

Peter Bogdanovich 1939. július 30-án született New Yorkban, a neve is elárulja, hogy bevándorló családban, szerb festőművész-zongorista édesapja feleségével Hitler elől menekült Amerikába új életet kezdeni. A fiatal Peterről nem mondható, hogy hosszú ideig kereste volna a helyet a világban, kezdettől a színészkedés érdekelte, annyira, hogy tizennyolc évesnek adtak ki magát, hogy hamarabb megkezdhesse tanulmányait az akkor már legendásnak számító Stella Adler szárnyai alatt.

A hatvanas évek elején már rendszeresen szerepelt a tévében és fellépett különböző színházakban, fesztiválokon, sőt rendezett is Off-Broadway darabokat. De ezen felül még egy szenvedélye volt: a mozi, volt, hogy évi négyszáz filmet nézett meg, és szakértője lett a régi nagyoknak és az amerikai filmgyártás elfeledett előharcosainak. Ennek a hatalmas lelkesedésnek és tudásnak egy idő után a gyakorlatban is hasznát vette, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának írt összefoglaló műveket Orson Wellesről, Howard Hawks-ról, Hitchcockról, és cikkeket, portrékat készített az Esquire magazinnak.

A francia újhullám rendezőinek, különösen Truffaut-nak a képe lebegett a szeme előtt, és ahogy európai példaképei, ő is hamar elhatározta, hogy filmet szeretne rendezni. Kapcsolatai révén Roger Corman, egy másodvonalbeli rendező-producer szárnyai alatt kezdhette meg rendezői pályafutását, némi rabszolgamunka után első önálló munkaként pár nap alatt leforgatta a Célpontok című thriller-horrort. Ezzel nem csak bemutatta, hogy mindent tud a filmkészítésről, de már akkor felvetett egy mára még aktuálisabb témát: mi van akkor, ha az átlagos fehér fiú bekattan és gyilkolni kezd.

Peter Bogdanovich ezután elkészítette az Utolsó mozielőadás című filmet, melyet 1971-ben szándékosan fekete-fehérben forgatott Larry McMurtry azonos című regényéből. Hősei, Sonny és Duane egy isten háta mögötti, poros kisvárosban élnek, és ahogy felnőtté válnak, úgy zár be a mozi, elbúcsúzva az álmok és az illúziók világától. A film Jeff Bridges és Cybill Shephard első szerepe, nyolc Oscar-díjra jelölték, amiből kettőt meg is nyert.

Hiába rendezett ezután még több, mint húsz filmet, ezt a sikert többé nem tudta megismételni. A harmincas évek gazdasági válsága idején játszódó Papírhold inkább kritikai siker, míg a Nickelodeon (Ötcentes mozi) visszatér kedvenc témájához, a mozi 1910-es évekbeli hőskorához, mert "az aranyláz után a mozi volt az utolsó nagy kaland." Ennek ellenére Bogdanovich rendszeresen tett kitérőket a tévé felé is, egy epizódot még a kultikus sorozatból, a Maffiózókból is rendezett. Természetesen nem adta fel az írást sem, A hét filmje Peter Bogdanovichtól, amelyben rajongóként ír 52 kedvenc filmjéről, a Ki az ördög rendezte? és Ki a fene szerepel benne? interjúk és beszélgetések sorozata a legnagyobb színészekkel és rendezőkkel. És már megvan a válasz arra a kérdésre is, ki a fene az a Peter Bogdanovich?: egy sokoldalú és mozibolond író-rendező, aki július harmincadikán tölti be a hetvenet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei