2009. július 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kevin Spacey 50. születésnapját ünnepli

Hetedik, Amerikai szépség, Szigorúan bizalmas, Közönséges bűnözők - és ez csak néhány azon remek filmek közül, melyek sikeréhez nagy mértékben járult hozzá Kevin Spacey, aki hétköznapi külsejét és természetesen kiváló színészi képességeit kihasználva rendszeresen nyújt bravúros alakításokat a vásznon.

Teljes nevén Kevin Spacey Fowler 1959. július 26-án született New Jersey-ben. Pályafutását a ’80-as évek elején színpadon kezdte, és tehetségével azonnal sikeres lett színházi körökben, majd 1991-ben a szcéna legnagyobb elismerését, a Tony-díjat is elnyerte egy Neil Simon darabban nyújtott alakításáért. Színházi munkájával párhuzamosan filmezni kezdett, és az 1990-es évek közepére vált ismertté az arca olyan filmeknek köszönhetően, mint a Vaklárma, a Glengarry Glen Ross és a Vírus. Az igazi áttörés azonban csak ekkor érkezett, méghozzá a Közönséges bűnözők legszerencsétlenebb (és természetesen legemlékezetesebb) karakterének, Verbal Kint-nek köszönhetően, amely alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták.

Habár Spacey egyoldalúnak igazán nem tekinthető, sokáig inkább negatív szerepekben tudott sikereket elérni, így például a Hetedikben bemutatott zseniális és megdöbbentő játékával, vagy a Ha ölni kell című film egoista és törtető ügyészének karakterével. Emiatt is nagy változást jelentett az Amerikai szépség apa-szerepe, a kétségbeejtően átlagos és unalmas Lester Burnham, aki egy tinilány hatására úgy dönt, hogy megvalósítja önmagát. Rendkívül hatásos alakításáról csak szuperlatívuszokban írtak a kritikusok, ismét Oscar-díjat kapott, és a nézők emlékezetébe is alaposan bevésődtek a fájdalmasan szép film legkiemelkedőbb jelenetei.

Miután a mozi világában elért mindent, amit lehetett, úgy döntött, főállásban visszatér első szerelméhez, a színházhoz, melyhez filmszerepei mellett sem lett soha hűtlen. Újabb színpadi sikerei a 2000-es évek elejére ismét Tony-díjat, és a színházi körök olyan mértékű elismerését eredményezték, hogy rá lett bízva London egyik legrégebbi színházának, az Old Vic-nek igazgatása, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kapcsolatait felhasználva ismert nevekkel és gondosan válogatott darabokkal vonzza oda a tömegeket. Vezetői munkája során olyan sztárokat csábított az Old Vic-be, mint Jeff Goldblum vagy Richard Dreyfuss. A darabok rendezéséből is folyamatosan kiveszi a részét, ebben a formában egyébként a filmiparban is sikeres volt, ő rendezte például az Albínó aligátor és A tengeren túlon című mozikat, mindkét esetben tanúbizonyságot téve maximalizmusáról.

Mivel mindkét területen kiemelkedően tehetségesnek bizonyult, mostanában is párhuzamosan építi színházi és filmes karrierjét. Legutóbb az Újraszámlálás című politikai filmben láthattuk, amely a George Bush és Al Gore között zajló választási küzdelmet mutatta be a vásznon, jelenleg pedig a George Clooney-val, Ewan McGregor-al és Jeff Bridges-szel közös The men who stare at ghost című vígjáték utómunkálatai zajlanak, ennek bemutatása a következő évben várható.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei