2009. augusztus 24.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Matthew Perry - Egy jóbarát a tévéből

Nem túlzás azt állítani, hogy Chandler Binget világszerte ismerik, tudják ki ő, hol él és mit csinál. Ez az őt alakító színészre nem igaz. Matthew Perry augusztus 19-án a negyvenedik születésnapját ünnepli, és úgy néz már csak az a vicces fiú marad a Jóbarátokból.

A skatulya kétségtelenül nem tartozik a színészek kedvenc szavai közé, de mit lehet tenni, ha a valaki a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb sorozatának egyik főszereplője, sok pénzt keres, és milliók ismerik az arcát vagy idézgetik a poénjait? Matthew Perrynek volt lehetősége mindezt megtapasztalni az elmúlt tizenöt évben, hiszen a 2004-ig lényegében a Jóbarátok határozta meg a mindennapjait, de azért volt élete a sikersorozat előtt, mellett és után is.

Matthew Langford Perry 1969. augusztus 19-én született, édesapja is színész, bár nem igazán ismert, és szülei nem sokkal a később el is váltak. Édesanyja újságíró és Pierre Trudeau miniszterelnök sajtóasszisztenseként dogozott, így miután a kis Matthew-t a bíróság az anyának ítélte sikeres és előkelő körökben töltött gyerekkor következett Kanadában. Ezekben az években a legnagyobb szenvedélye a tenisz volt, Ottawa állam legjobbjai közé tartozott. De amikor egy iskolai előadáson először váltott ki nevetést a színpadon, emlékei szerint akkor megragadta a színjátszás világa is.

Tizenöt évesen apjához költözött Los Angeles-be, de akkor még mindig nem döntött a két élet között, de az első amerikai meccsén nulla ponttal csúfos vereséget szenvedett, és ez elég volt, hogy végleg a színészkedés felé forduljon. Hiába bíztatta az apja, hogy közepes tanulmányi eredményei ellenére egyetemen folytassa, Matthew inkább a végre-eldöntött karrierjének építését választotta és sorozatszerepeket.

Az első nagyobb áttörést Az ifjú Don Juan című film hozta, amiben együtt szerepelt a később tragikusan elhunyt River Phoenix-szel, de Perry végül visszatért a tévéhez. Újabb és újabb sorozatok következtek, kisebb és nagyobb szerepek, ismert és kevésbé ismert szériákban, melyek általában az első évad után megbuktak.

1994 nyarán változott meg minden, amikor felmerült Chandler Bing szerepe, állítása szerint azonnal érezte, hogy ezt neki találták ki. A történet érdekessége, hogy ebben az időben maga Perry is házalt egy általa írt komédia sorozat ötletével, mely egy huszonéves baráti társaságról szólt volna. A saját sorozat helyett, megkapta Chandler Binget, a hétfői meghallgatás után kedden már dolgozott is. Kétszázharmincnyolc részen keresztül alakította a sorozat legviccesebb és legnépszerűbb karakterét. Az alapvető hasonlóságok miatt, szinte teljesen összenőtt Chandler Binggel, annyira, hogy sokszor már improvizált, a magánemberként elsütött poénjait halhattuk vissza Chandler szájából is.

Talán ezért alakult nehezen a filmes karrierje: hiába volt sztár, senki sem tudta elképzelni más szerepben, vagy ha igen, akkor azok is komédiák, melyben mindig Chandlerhez hasonló karaktert alakít. A Bolond szél fúj nyápic építésze, aki egy egyéjszakás kaland után beleszeret a temperamentumos mexikói lányba, vagy a Hárman párban homoszexuálisnak hitt tervezője nem hozott újdonságot. A Bérgyilkos a szomszédom az egyetlen film, ahol talán túl tudott lépni a saját árnyékán, úgy látszik egy Bruce Willis és egy nagyszerű alapötlet kellett, hogy Matthew Perry végre a szélesvásznon is igazán nagy sikert könyvelhessen el.

Közben azért megpróbálkozott komolyabb szerepekkel is, három epizódos vendégszereplésével Az Elnök emberei című sorozatban Emmy jelölést is kiérdemelt. Legnagyobb drámai alakítása a Diadal című film, melyben Perry egy Harlemben önként munkát vállaló tanár, aki türelemmel nevelgeti a gengszterhajlamú tanítványait. A kicsit elcsépelt történet megtörtént eseményeken alapul, valóságos is, de a Jóbarátok rajongóinak már szokatlan, sőt furcsa ez véresen komoly a Matthew Perry. A film nem is lett közönségsiker, a legutóbbi filmjében, a Megint 17-ben már csak pár jelenete van, és nem is igen vannak újabb filmtervei.

A filmes karrier közben a színész magánélete sem alakult fényesen, kezelték alkohol és drogfüggőséggel, és még nem találta meg a maga Monicáját sem, pedig randizott a legszebb színésznőkkel: Julia Roberts-szel a közös Jóbarátok epizód után, Yasmine Bleeth-szel a Baywatch sztárjával (igen, ő az, akire Chandlerként azt is azt mondja: csak a vak és gyengénlátó nem szerelmes Yasmine Bleethbe...), de rajta van a listán Rene Zellweger, Meg Ryan és Sheryl Crow is, hiába.

Így a negyvenedik születésnap jó alkalom lehetne arra, hogy leforgassanak egy plusz Jóbarátok epizódot A betöltött negyven címmel, hiszen könnyebb Chandler Bingnek lenni, akinek minden összejött, és ha már skatulya, legyen mély.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei