2009. szeptember 15.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Patrick Swayze

Meghalt Patrick Swayze, a Dirty Dancing sztárja - írták sokan az 57 évesen, hasnyálmirigyrákban elhunyt színészről. Pedig régen túllépett ő már a sármos táncoktató szerepkörén, s talán szerencsésebb is, ha nem csak egy szerepe miatt, hanem színészi sokoldalúsága okán emlékezünk rá.

Patrick Wayne Swayze 1952. augusztus 18-án született a texasi Houstonban, egy ötgyermekes család középső csemetéjeként. Testvérei közül egyébként egyik öccse, Don, szintén a színészi hivatást választotta, de bátyjánál csak mérsékeltebb sikereket ért el. Édesapja, Jesse Wayne Swayze mérnök volt, édesanyja Patricia Yvonne Helen Karnes pedig koreográfus, tánctanár és táncos, és az ő hatására döntött úgy a 20 éves Patrick, hogy New Yorkba költözik és táncművész lesz.

Nem sokkal később a Broadway-n megkapta Danny szerepét a Grease-ben. Innentől pedig egymást követték a kisebb filmszerepek. Játszott a M*A*S*H című sorozat egyik epizódjában és a Skatetown, U.S.A. című filmben, de az igazi áttörést Francis Ford Coppola A kívülállók című alkotása hozta meg számára, az Észak és Dél című tévésorozattal pedig egész Amerika egycsapásra megismerte a nevét.

1987-ben, a Dirty Dancing több szempontból is mérföldkőnek számított Swayze karrierjében. Nemcsak hogy a filmben kamatoztathatta táncos múltját, de Johnny Castle szerepével, ha csak rövid időre is, de beírta magát az A listás sztárok sorába. Talán azt is kevesen tudják, hogy a film arról is nevezetes, hogy Swayze-nek felcsendül benne She's Like the Wind című dala.

A szépfiú imidzset esetében többször próbálták kiaknázni. Az Országúti diszkóban sikertelenül, míg az 1990-ben készült Ghostban sikeresen. Ezek után, talán tudatosan is, próbált megszabadulni a skatulyától, melybe belekényszerítették, ám a Ghosttal elért népszerűségét későbbi filmjeivel már nem tudták überelni. Hiába játszott Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett a Négyen résen című filmben, vagy Malanie Griffith-szel a Mindörökké Luluban és hiába szerepelt továbbra is a Broadway-n (például 2003-ban a Chicago című musicalben), mindez már nem volt viszonyítható korábbi sikereihez.

Patrick Swayze-nél 2008 januárjában diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot, s a kezeléseknek köszönhetően egy időre jobban is lett, és leforgatta a The Beast című sorozat pilot, azaz felvezető epizódját. Felesége, akivel több, mint harminc évig éltek együtt mindvégig tartotta férjében a lelket, akkor is, amikor kiderült, hogy a kór a színész májára is átterjedt. Patrick Swayze húsz hónappal betegségének megállapítása után, 2009. szeptember 14-én hunyt el.

Patrick Swayze sokoldalú színész volt. S hogy ne csak legnagyobb kasszasikerei miatt emlékezzünk rá összegyűjtöttük azt a három filmet, melyben a legmaradandóbbat alakította.

Holtpont

Egy évvel a Ghost sikere után Patrick Swayze bevállalta a Holtpont című film szörfös rosszfiújának szerepét. Rosszfiú? Erről is lehetne vitatkozni, tekintve, hogy még a szabados életet élő szörfös bankrablók közé beépült rendőr (Keanu Reeves) is vívódik azon, hogy inkább azt az életvitelt válassza, amit a négytagú kaliforniai banda képvisel. A film, ha nem is kirobbanó, de mérsékelt sikere köszönhető volt a remekül működő Keanu Reeves, Patrick Swayze párosnak, akik érzékletesen mutatták be a furcsa barát/ellenség helyzetet és nem mellesleg akkoriban mindketten szépfiúnak számítottak (ebben az évben választotta a People magazin Swayze-t a legszebb férfinak). És még egy érdekesség a filmről, ami miatt sokan tartják egy korszak lenyomatának: a bandatagok között feltűnik a Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis is, aki legalább olyan hibbant figurát játszott, mint amilyen volt abban az időszakban.

Wong Foo, kösz mindent! - Julie Newmar

Az 1995-ben készült filmben három nőimitátor (Wesley Snipes, John Leguizamo és Patrick Swayze a parádés szereposztásban) kalandos útját követhetjük végig, amint a kisvárosi drag queen (magyar fordításban pucckirálynő) választás után a verseny Hollywood-i döntője felé veszik az irányt, méghozzá fél Amerikát átszelve, egy rozzant autóval. A tragacs lerobban, ezért kénytelenek egy kisvárosban vesztegelni, amelynek életét, mint az előre sejteni lehet, gyökeresen felforgatják. Annak ellenére, hogy a film koppintása az Ausztrál Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai című filmnek, melyben szintén emlékezeteset alakított Guy Pearce, és a Mátrixos Smith ügynök, Hugo Weaving, vitathatatlan érdeme a kiváló színészi játék, mivel a három főszereplőt korábban úgymond "macsó" szerepekben, illetve akciófilmekben láthattuk. Swayze pedig egyenesen zseniális Vida Bohemme szerepében. Alakítását Golden Globe díjra is jelölték, ám abban az évben John Travolta vehette át komédia kategóriában a legjobb férfialakításért járó díjat a Szóljatok a köpcösnek című filmben Chili Palmer megformálásáért.

Donnie Darko

Richard Kelly 2001-es filmje a bemutatása óta eltelt években kultstátuszt ért el, és Swayze nagyságát hirdeti, hogy elvállalta benne a gyermekpornós hittérítő Jim Cunningham szerepét. Nem sokan lettek volna hajlandóak arra, hogy egy ilyen romlott figurát megformáljanak (Donnie például nem kevesebbet állít róla, mint hogy ő az Antikrisztus), ám Swayze brillírozott a szerepben. Rezignáltan, jól begyakorolt bájvigyorral beszéli rá az embereket a könyve megvételére és mindenki isteníti, miközben pedig szörnyű dolgokat követ el az otthonában. Swayze-nek talán pont ezzel a szereppel sikerült végérvényesen bebizonyítania, hogy kivételes színészi képességekkel rendelkezik, és a filmet nézve óhatatlanul is felmerül az emberben a kérdés, hogy miért mellőzték ezt a tehetséges színészt annyi éven keresztül. Sajnos ez a kérdés tegnap óta értelmét vesztette.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei