2009. október 12.Lőrincz Tamara
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nyolc érdekes tény Dan Brownnal, a Da Vinci-kód írójával kapcsolatban

Dan Brown napjaink egyik legnépszerűbb és egyben legellentmondásosabb írója is, akinek könyvei eladási rekordokat döntenek meg - és akiről néhány dolgot mégis csupán nagyon kevesen tudnak. Íme nyolc érdekes tény a Da Vinci-kód híres-neves szerzőjével kapcsolatban.

1. A könyv, amely a legnagyobb befolyással volt az író életére

Dan Brown nagyon sokáig nem olvasott modern szórakoztató irodalmat, majd egy alkalommal - 1994-ben, miközben Tahitin nyaralt - a kezébe akadt egy régi kiadású Sidney Sheldon-kötet. Elolvasta a legelső oldalt, majd a következőt, és az azután a következőt... Néhány órával később, amikor befejezte a könyvet, azt gondolta "Ezt én is meg tudom csinálni!", a visszaúton pedig már hozzá is kezdett a Digitális erőd című regényéhez, amely végül 1996-ban jelent meg.

2. Rómeó és Júlia

Ami a filmeket illeti, az író egyik örök kedvence Zeffirelli Rómeó és Júlia című alkotása, bár emellett a "férfiasabb" műveket - például Indiana Jonest - sem veti meg.

3. Találkozás a pápával

Miközben anyagot gyűjtött az Angyalok és démonok című könyvéhez, Dan Brown egy alkalommal személyesen is találkozhatott a pápával, aki körülbelül fél órán keresztül beszélgetett egy csoporttal, amelynek az író is tagja volt. A pápa a beszélgetés végeztével imádkozott, majd megáldotta az ott lévőket, és visszavonult.

Dan Brown egy interjú során elmesélte, hogy a Svájci Gárda tagjai csupán azután engedték őket be a szobába, ahol a pápa fogadta őket, miután mindenkit alaposan átkutattak - nem fegyvereket kerestek, hanem vizet, mivel meg akarták akadályozni, hogy a pápai áldástól szentté vált folyadékot később megpróbálják majd eladni.

4. A Da Vinci-kód titkai

Sokan azt gondolnák, egy ehhez hasonló könyv megírásához sok évnyi kemény kutatómunka, és rengeteg "belső" információ szükséges - Dan Brown azonban ezt a tévhitet is megcáfolta egy beszélgetés során, amikor elmondta, hogy mindaz, amit leírt, voltaképpen bárki számára hozzáférhető volt. Azon alkalmakkor pedig, amikor a kérdéseivel kutatókat keresett fel, nagyon könnyű dolga volt - ő maga lepődött meg a legjobban, mennyire készségesek voltak az emberek, valósággal "égtek a vágytól", hogy megoszthassák vele az eredményeiket.

5. Az Opus Dei véleménye a Da Vinci-kódról

Dan Brown a Da Vinci-kód című könyv írása közben mindvégig igyekezett nem igazságtalanul negatív képet rajzolni az Opus Dei-ről, elvégre akadnak olyan emberek, akiknek rendkívül pozitív módon befolyásolta az életüket, igaz, olyanok is, akiknek csupán negatív tapasztalataik voltak velük kapcsolatban. Az író törekedett a pártatlanságra, ennek ellenére mégis voltak olyanok, akiket megbántott az Opus Deiről alkotott képpel.

6. The Lost Symbol

Bizonyára sokan kíváncsiak rá, mit is gondol az író a legújabb, nemrég megjelent könyvével kapcsolatban. Az eladási statisztikák jók, a kiadó elégedett, na de hogy érzi magát mindeközben az, aki papírra vetette a The Lost Symbol sorait? Egyetlen rövid mondattal megválaszolva a kérdést: roppant büszke a könyvére!

7. Vajon mennyit dolgozik?

Az író minden hajnalban felkel 4:00-kor, hogy elegendő ideje legyen az írásra. Heti hét napot dolgozik, és karácsonykor sem tart szünetet. Állítása szerint a karakterei nem igazán törődnek azzal, hogy mennyi könyvet adott már el - ők semmit sem változtak a siker hatására.

8. Kincsvadászat

A Da Vinci-kód című könyvben van egy olyan rész, amikor Sophie visszagondol arra, hogy a nagyapjával régen mindig "kincsvadászatot" rendeztek a házban, hogy ráakadjanak az elrejtett születésnapi ajándékokra. Igazából ezt Dan Brown édesapja találta ki, és az író a saját emlékeiből írta meg a jelenetet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei