2009. október 25.Szeifert Natália
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Dargay Attila, Vuk és Pom-pom megalkotója

2009. október 20-án hunyt el a magyar animáció egyik legnagyobb alakja, akinek a nevét generációk ismerik, és tartják számon mind a mai napig: Dargay Attila. Egyéb híres-neves rajzfilmfigurák mellett Vuk, Gusztáv és Pom-pom szülőatyja volt ő, 83 évet élt ezen a földön.

1927. június 20-án született Mezőnyéken (a mai Nyékládháza településrésze). A Képzőművészeti Főiskolára járt, majd dolgozott díszletfestőként a Nemzeti Színházban, és 1951-54-ig gyakornokként a rajzfilmgyártásban. 1957-től az akkor alakult Pannónia Filmstúdió munkatársa volt. Első önálló rajzfilmje a Ne hagyd magad emberke! (1958) volt. Itt, a Pannónia Filmstúdióban született meg Gusztáv figurája is, melyet kollégáival és barátaival, Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel találtak ki.

Nem csak az olyan felejthetetlen rajzfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Lúdas Matyi (1976), a Vuk (1981), a Szaffi (1984), Az erdő kapitánya (1987), a Pom-pom meséi (1980), vagy A nagy ho-ho-ho horgász (1982), de számos képregény és képeskönyv is. Képregényei (többek között: A dzsungel könyve, Bambi, Svejk, Pinokkió, Bogáncs, Csongor és Tünde) folyamatosan megjelentek a Pajtás, a Füles, a Pesti Műsor hasábjain.

Képeskönyveit - mint például a Vuk, Szaffi, Az erdő kapitánya, Jambus és Marcipán - nívós könyvkiadók jelentették meg 1985-2000-ig.

Dargaynak, a mostanra Balázs Béla díjas, kiváló és érdemes művésznek, 2007-ben a Fővárosi Közgyűlés díszpolgári címet adományozott. Legutolsó munkája, amelyen már hosszú évek óta dolgozott, a Csongor és Tünde sajnos már nem készülhetett el.

Munkássága sok generáció gyerekkorának meghatározója volt, és időtlensége, profizmusa okán valószínűleg az is lesz, amíg képeskönyveit kézbe vehetjük, s rajzfilmjeit megnézhetjük.

Dargay Attila 83 éves volt.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei