2009. október 30.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bill Cosby humorát Mark Twain-díjjal ismerték el

A Bill Cosby eddigi Golden Globe és Emmy díjai mellé megkapta a humorért járó legnagyobb amerikai elismerést, a Mart Twain-díjat. Teljes életművét ismerték el ezzel, különösen azt, hogy megmutatta: humorral is lehet harcolni a faji előítéletek ellen.

Különlegességnek számít a Mark Twain-díj, melyet 1998-ban alapítottak, hogy elismerjék a humor területén nagyot alkotó színészeket, komikusokat. Az elmúlt években olyan egyéniségek kapták meg érdemeik méltatásaképpen mint Whoppi Goldberg, Steve Martin és Billy Crystal és idén október 27-én a John F. Kennedy Center-ben Bill Cosby vehette át az író mellszobrát formázó díjat.

A hetvenkét éves komikus a hatvanas években vált ismerté az I spy című tévésorozattal, de a hatalmas sikert végül a Cosby show hozta meg. Egy középosztálybeli afroamerikai család életét mutatta be, mely mentes volt a sztereotípiáktól. Ehhez a mintát a saját családja szolgáltatta, és maga végzett minden írói-kreatív feladatot is a sorozat körül. A Cosby Show az első igazán népszerű sitcom volt az Egyesült Államok történetében, ami 1984 és 92 között nyolc évadot ért meg.

Ezután filmes vígjátékokban kapott szerepet, és több tévéműsor házigazdája is volt, a legtöbbször az volt célja, hogy mosolyt csaljon a nézők arcára. A díjátadón a közönség egy válogatást is láthatott a legemlékezetesebb pillanatokból. A Mark Twain díj mellett a legnagyobb elismerés Bill Cosby számára egy pályatársának, Dick Gregory-nak véleménye, mely a műsor keretein belül hangzott el: "Egy milliárd év múlva tisztelni fognak azért, amit tettél. A száddal festettél szavakat, és azok örökre megmaradnak."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei