2009. november 13.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A hangzás varázslói - John Williams

A filmzene íróit a legtöbbször nem ismeri a szem, csak a fül, és John Williams dallamait minden fül ismeri: az ő zenéjére szuszog Darth Vader, úszik a Cápa, varázsol Harry Potter és kalandozik Indiana Jones. A hetvenhét éves zeneszerzőt a legnagyobbak között tartják számon, nem véletlenül.

John Towner Williams 1932-ben született New Yorkban, apja ismert dobos volt a CBS rádiónál és a Raymond Scott Kvintettben. A fiatal John is hamar felfedezte magának a zenét, tizenévesen már saját jazz bandájával zenélt, és elhatározta, hogy zongorista lesz, első önálló szerzeménye egy zongoraszonáta 1951-ből. A zenei karriert egy időre félbeszakította az a három év, melyet katonaként az amerikai légierőnél töltött, de miután leszerelt azonnal visszatért a zenéléshez és a Juilliard-on tanult zongoraművész szakon.

Az iskola befejezése után Los Angelesbe költözött, ahol már befutott filmzeneszerzők mellett kezdett dolgozni, első önálló munkái a hatvanas években tévésorozatok voltak. Mikor ezekért két Emmy-díjat is besöpört, elérkezett az ideje, hogy komoly mozifilmeken is megmutathassa, mit tud. 1971-ben meg is kapta élete első Oscar-díját a Hegedűs a háztetőn című filmért, de ennek zenéjét valójában Jerry Bock írta, Williams csak a mozi változathoz adaptálta és vezényelte. A hetvenes években a katasztrófa filmes dallamok királyának nevezték, A Poseidon katasztrófa, a Földrengés, Pokoli torony, csak néhány alkotás a listáról, de sok esetben nem egyedül szerepelt a neve a zeneszerző szó után. Ezután harminc nagyszerű év következett, amikor John Williams a legnagyobb rendezőkkel dolgozhatott együtt, a legnagyobb filmeken, zeneszerzőként a neve összesen több mint százhúsz alkotás stáblistáján jelent meg.

A rengeteg film és rendező közül, akikkel együtt dolgozhatott egy ember emelkedik ki, Steven Spielberggel minden idők legsikeresebb rendező-zeneszerző párosának nevezhetik magukat. Cápa hátborzongató történetét Williams dallamai tették igazán rémisztővé, de Indiana Jones kalandjai sem lennének az igaziak nélküle. Közel húsz filmen dolgoztak közösen és mindegyik sikeres volt, a rendezőnek elismerést, a zeneszerzőnek három újabb Oscar-díjat hozott ez a kapcsolat.

A közönség szemében igazán legendássá mégsem ezek tették, hanem egyetlenegy film: a Csillagok háborúja. Ez újabb Oscart és milliónyi rajongót hozott, máig csörögnek így telefonok, ezért természetes volt, hogy a folytatásokra, majd a három előzményfilmre is őt kérték fel. Közben Harry Potter és Superman révén a huszonegyedik század ifjúságának a szívéhez is közel férkőzött, így John Williams az a zeneszerző, aki több generáció számára jelent egyet a fülbemászó filmzenével. A szakmai elismerések vetekszenek a közönség szeretetével és bizalmával, munkásságát összesen negyvenegy Oscar jelölés, négy díj, tizenhét Grammy és több más elismerés kíséri, a polcán gyakorlatilag már nem lehet hely újabb szobrocskáknak.

John Williams emellett nem csak Hollywoodot és a filmipart szolgálta, négy évben írhatta meg az olimpia hivatalos indulóját, több mint tizenhárom évig a Bostoni Filharmonikusok karmestere volt és a filmzeneírás mellett zenekari műveket is írt, szimfóniákat, concertokat furulyára, hegedűre, csellóra. Rendszeresen koncertezik és vezényel is, 2007-ben egy Gálakoncert keretein belül fellépett Budapesten is. A hetvenhét éves zeneszerző most sem pihen, 2011-ben kerül a mozikba Steven Spielberg legújabb filmje, melyhez természetesen régi, jól bevált barátját kérte fel komponálni, úgyhogy John Williams még nem megy nyugdíjba.

John Williams legfontosabb filmzenéi:

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)
Egy gésa emlékiratai (2005)
München (2005)
Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja (2005)
Világok harca (2005)
Terminál (2004)
Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)
Harry Potter és a titkok kamrája (2002)
Star Wars IV. - Klónok háborúja (2002)
A.I. - Mesterséges értelem (2001)
Harry Potter és a bölcsek köve (2001)
A hazafi (2000)
Star Wars - Baljós Árnyak (1999)
Ryan közlegény megmentése (1998)
Hét év Tibetben (1997)
Star Wars V. - A Birodalom visszavág (1996)
Jurassic Park 1-3 (1993)
Schindler listája (1993)
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)
Született július 4-én (1989)
Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)
A jedi visszatér (1983)
E.T. - a földönkívüli (1982)
Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
Star Wars IV. - Csillagok háborúja (1977)
Cápa (1975)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
JWfan 2009-11-26 18:54:21
A cikkből idézett következő mondatot némiképp helyesbíteném:
"munkásságát összesen negyvenegy Oscar jelölés, négy díj, tizenhét Grammy és több más elismerés kíséri"

helyesbítés: 45 alkalommal jelölték Oscar-ra, melyből ötször meg is nyerte, valamint hét British Academy Awardot (BAFTA), húsz Grammyt, négy Golden Globe-ot, és négy Emmy díjat nyert.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei