2010. március 24.Dallos Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A héten ünnepli születésnapját Elton John és Békés Itala

Az év egy napja mindenki számára különlegesebb, mint a másik 364. Ezzel azok sincsenek másként, akik valamiért híresebbek, mint a többi ember, hiszen az úgynevezett sztároknak is van születésnapjuk. Összeállításunkból pedig azt is megtudhatják, hogy ezen a héten kik fújják a gyertyákat.

Reese Witherspoon

Az 1976. március 22-én született színésznőre a legtöbben talán a Doktor Szöszi című filmből emlékeznek. Habár már a habkönnyű komédia két része előtt is számos filmben játszott, mégis a butuska szőke szerepe volt az, amely meghozta számára az igazi ismertséget.

2005-ben aztán megmutatta a világnak, hogy több is van benne, mint a szőke ügyvédnő. Szerepet vállalt a Johnny Cash életét feldolgozó A nyughatatlan című filmben. June Carter megformálásáért pedig elnyerte az Ocar-, a Golden Globe-, és a BAFTA-díjat is.

*


Békés Itala

A Kossuth- illetve Jászai Mari-díjas magyar színművésznő 1927. március 23-án született Debrecenben.

1958 óta a fővárosi Madách Színház tagja, ahol jelenleg is több darabban, közöttük a Hegedűs a háztetőn-ben is látható. A Kiváló- és Érdemes művész Békés Itala több, mint fél évszázados pályája során számos játékfilmben is szerepelt, valamint több könyve is megjelent.


*


Steve McQueen

Az amerikai színész, producer McQueen 1930. március 24-én született. A sors nem adott neki túl sok időt: mindössze 51 évet. Ez idő alatt azonban olyan filmekben játszott, mint A hét mesterlövész, a Pillangó és a Pokoli torony.

Utolsó szerepét A vadász című filmben játszotta. Legjobb férfi főszereplőként jelölték Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is.


*


Elton John

A többszörös Grammy-díjas Elton John 1947. március 25-én látta meg a napvilágot. Szüleitől kapott nevét (Reginald Kenneth Dwight) 1969-ben változtatta meg arra, amelyet ma már az egész világon ismernek.

A 40 éves pályafutása során eladott több, mint 250 millió lemez minden idők legsikeresebb művészei közé emelte Sir Eltont. Tehetségét ezidáig öt Grammy-díjjal, Oscar-díjjal (1994 - Can you feel the love tonight), Golden Globe-díjjal és Tony-díjjal is elismerték.

*


James Caan

A legendás Keresztapa című film forrófejű Santino ’Sonny’ Corleone-ja 1940. március 26-án született New Yorkban.

Caan karrierje televíziós sorozatokkal indult, majd a hetvenes évek elején szerepet kapott a Keresztapában, amiért Oscar-díjra , illetve Golden Globe-díjra is jelölték. . A mára már kultikussá vált film után a színész számos hollywoodi filmben is szerepet kapott.


*


Quentin Tarantino

Az amerikai színész, forgatókönyvíró és producer 1963. március 27-én jött világra a Tenneessee államban található Knoxville-ben.

1994-es, Ponyvaregény című filmjével egy csapásra bezsebelte az Oscar-, a Golden Globe- és a BAFTA-díjat, valamint Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálmáját.

Tarantino olykor a kamera másik oldalára is átkirándul, így színészként is láthattuk már őt többek között a Ponyvaregényben, a Desperado-ban és az Alkonyattól pirkadatig című filmben is.

*


Dianne Wiest

Az amerikai színésznő 1948. március 28-án született a Kansas állam-beli Missouriban. Eddigi pályája során láthatta őt a közönség színpadon és filmben egyaránt. Munkásságát már több díjjal is elismerték: polcán ott sorakozik egy Oscar-díj (1995 - legjobb női mellékszereplő), két Emmy-díj és egy Golden Globe-díj is.

Játékát megtekinthettük többek között a Madárfészek, az Átkozott boszorkák, A suttogó, illetve a Nevem Sam című filmekben.

***


Az említettek mellett a héten ünnepli születésnapját Keira Knightley, Psota Irén, Sarah Jessica Parker, Timkó Eszter és Vince Vaughn is.

Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei